De Volkskrant / Fennema: Racisme zonder ras is gevaarlijke onzin

You may also like...

5 Responses

 1. Cibernauta says:

  In het Verenigd Koninkrijk is de politieke correctheid de laatste jaren wel erg ver doorgeschoten, waardoor het begrip racisme een enorme ‘inflatie’ heeft ondergaan. Ik betreur dat enorm, want echt racisme (het discrimineren op grond van huidskleur) bestaat nog wel degelijk en moet met alle macht bestreden blijven worden.

  Vreemd trouwens dat deze zelfde cultuurrelativistische moraalridders het bijna nooit opnemen voor vrouwen in landen als Afghanistan, Saudi-Arabië en bepaalde delen van Pakistan. Als er ergens mensen systematisch geknecht en achtergesteld worden, is het wel in die contreien. Maar blijkbaar vinden we gender-apartheid niet zo erg.

 2. Izz al-Din Ruhulessin says:

  “In het Verenigd Koninkrijk is de politieke correctheid de laatste jaren wel erg ver doorgeschoten, waardoor het begrip racisme een enorme ‘inflatie’ heeft ondergaan. Ik betreur dat enorm, want echt racisme (het discrimineren op grond van huidskleur) bestaat nog wel degelijk en moet met alle macht bestreden blijven worden.”

  Racisme is het zien van een ander ras als minderwaardig, of eigen ras als superieur. Ras wordt niet gedefinieerd op biologische kenmerken, maar het in een sociale en/of politieke constructie.

  “Vreemd trouwens dat deze zelfde cultuurrelativistische moraalridders het bijna nooit opnemen voor vrouwen in landen als Afghanistan, Saudi-Arabië en bepaalde delen van Pakistan. Als er ergens mensen systematisch geknecht en achtergesteld worden, is het wel in die contreien. Maar blijkbaar vinden we gender-apartheid niet zo erg.”

  Als die mensen bevrijd willen worden doen ze het zelf wel. De feministen hier in Nederland hadden ook niemand van buiten nodig om hen te helpen.

 3. Izz al-Din Ruhulessin says:

  Toevoeging aan racisme: Racisme is overigens meestal niet iets wat op individueel niveau speelt, het is vaker aanwezig in sociale en politieke structuren.

 4. Cibernauta says:

  @ Izz al-Din Ruhulessin, mag ik je een kritische vraag stellen?

  Als je vindt dat ‘die mensen’ in Afghanistan zich heus wel zelf kunnen bevrijden, wat vind je dan van de Palestijnen? Ik ben nog geen moslim tegengekomen die daar niet voor de barricaden op gaat. Typisch geval van selectieve verontwaardiging, dunkt me.

 5. Cibernauta says:

  RE ‘Racisme is het zien van een ander ras als minderwaardig, of eigen ras als superieur. Ras wordt niet gedefinieerd op biologische kenmerken, maar het in een sociale en/of politieke constructie.’

  Natuurlijk bestaan ‘rassen’ niet echt, daarover zijn de meeste evolutiebiologen het al lang eens. Maar de islam blijft voor mij vooral een religie/ideologie, en geen etnische groep (laat staan een ‘ras’). Als ik me morgen tot de islam bekeer, verandert dat niets aan mijn huidskleur of aan mijn etnische afkomst! Moslims zijn er in alle kleuren van de regenboog en ze hebben vele nationaliteiten, zoals ook Malcolm X moest erkennen tijdens zijn pelgrimstocht naar Mecca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *