Wat zijn Goudse toestanden?

You may also like...

9 Responses

  1. Bert Brussen says:

    Zeg Martijn, is dat proefschrift van jou een beetje leesbaar voor de leek? Een leek als ik zeg maar.

  2. martijn says:

    bert, de meningen daarover zijn verdeeld 🙂
    ik denk het wel, een groot deel ervan in ieder geval. Er zit natuurlijk ook veel theorie e.d. in, maar ook veel materiaal zit er gewoon letterlijk in. Je moet er even voor gaan zitten, maar als jij die socioloog bij Zomergasten kon volgen, kun jij mij ook volgen ook al schrijf ik soms wat omslachtig en wollig.

  3. Bert Brussen says:

    Nouja, je bent antropoloog he. Dat red ik nog wel, al is dat voor mij soms nogal saai, weet ik van de antropologieboeken die ik ooit heb gelezen. Het blijft natuurlijk een proefschrift. Maar ik denk dat ik het ga aanschaffen, dat vind ik toch wel grappig. Lijkt mij dat je niet bepaald het meest zinloze onderzoek hebt verricht, te merken aan ook weer de gebeurtenissen van de afgelopen tijd.

    Ik zie nu pas dat je onderzoek ook echt over Gouda gaat. Dat is wel interessant.

    Wat vind je nu van dat verhaal over die bussen?

  4. Bert Brussen says:

    Oef, (50 euro en) bijna 400 pagina’s!

    Dat wordt er even voor zitten. It better be worth it!

    Waarom heeft dit boek nog niet zoveel aandacht gekregen en opzien gebaard als het werk van Schinkel trouwens? Wat ik er van begrijp is het een nuttig en vooral baanbrekend onderzoek. Of ben jij in de academische wereld reeds met palmtakken en klaroengeschal binnengehaald?

  5. Michel says:

    Als de hele wereld vergeven was van de Goudse toestanden, zou het een stuk rustiger zijn op aarde.

    Maar we zouden wel heel veel klagen 😉

  6. martijn says:

    @bert, ik heb de nodige aandacht gehad rondom mijn promotie, maar goed Schinkel heeft nu eenmaal meer naam. Daarbij schrijft hij goed; hij is precies en helder. Zijn werk over de multiculti samenleving vind ik niet zo vernieuwend als soms gesuggereerd wordt, maar hij brengt wel een heleboel lijnen mooi bij elkaar.

    je hebt gelijk dat het boek erg duur is, maar goed dat is niet mijn keuze, maar ik denk wel dat het de moeite waard is (als ik even reclame voor mezelf mag maken) omdat het toch wel enig inzicht geeft in de aard van enkele processen (identiteitsvorming, opkomst ‘radicale’ groepen, verhouding tussen generaties).

    Voor wat betreft die bussen. Nou afgezien van het feit dat het onduidelijk is of die messentrekker nu wel of geen Marokkaanse Nederlander is en of hij wel of niet uit Oosterwei komt, kan ik me de weerstand bij buschauffeurs wel een beetje voorstellen. Die jongeren daar zijn niet de makkelijkste en er is al een hele reeks met incidenten, zowel ernstige als minder ernstige. Het is jammer voor de wijk dat ze zo wel erg negatief in beeld komen; mijn indruk was juist (gebaseerd op wat ik hoor van enkele Marokkaanse en autochtone Nederlanders aldaar) dat de situatie wat beter werd. Ik vraag me daarbij ook af (gebaseerd op niet-representatieve ervaringen in Gouda, Rotterdam, Den Bosch en Amsterdam) of het proberen om de overlast terug te dringen ook niet vaak gepaard gaat met een stijging van de incidenten (als het ware mensen die hun terrein proberen te verdedigen…). Maar goed dat is wat speculatief. Eerlijk gezegd kan ik er ook niet veel meer over zeggen omdat ik een beetje ‘uit’ Gouda ben tegenwoordig.

  7. Kees says:

    Hallo Mensen

    Ik woonde 12 jaar lang aan de rand van de Oosterwij (Han Hollanderweg) en ik kan u vertelen dat het er bij de beesten af is. Gelukkig ben ik een aantal maanden geleden naar de andere kant van Gouda verhuist en er is een hemel van woongenot voor mijn gezin open gegaan! Ik weet dat sommige mensen er “anders” over denken maar ik zal een kleine opsomming geven wat ons gebeurd is en wat wij allemaal mee gemaakt hebben tot op de laatste dag dat wij er gewoond hebben.

    Van intergratie is in deze hele wijk totaal geen sprake, bijv 90% van de Marokaanse vrouwen spreekt totaal geen Nederlands terwijl er elk jaar een GRATIS curses is te volgen in het wijkcentrum. Daar doen wij niet aan mee wordt er gezegd, we zijn Marokaans en nog steeds op vakantie!

    Marokaanse jeugd staat voor de ingangen van bijna alle flats die daar staan, mensen te kleineren en uit te schelden, en als het even kan, nog geld afhandig proberen te maken als die naar binnen willen. Protesteren ze daar tegen dan kunnen ze klappen krijgen van snotneuzen van 6, 7 of 8 jaar. Loopt het echt uit de hand met duwen en trekken worden de oudere broers en (jawel) zussen er bij geroepen via hun mobieltje. Wat resulteerd in diverse vechtpartijen die daar wekelijks plaats vinden.

    Geluidsoverlast hebben we overal, maar hier kun je er niets van zeggen, men durft gewoonweg niet meer, zeg men er wel wat van, dan kan men beter gelijk verhuizen omdat je dan helemaal geen leven meer hebt. Van een paar gevallen weet ik dat mensen er wat van gezegd hebben, de volgende dag lagen hun autoruiten er uit, banden lek gestoken of ze hadden de auto van hun lak ontdaan met afbijtmiddel.

    De huismeesters in deze wijk durven niet eens meer langs te komen om de flats te inspecteren of de jeugd weg te sturen, daar moet de politie voor komen die meestal na een uurtje of wat eens een keertje komt kijken.

    Behoeftes worden door de jeugd in de lift gedaan, vroeger deden ze dat nog in de hal of portieken van de flats, tegenwoordig vinden ze het leuker om in de liften te doen. Elke week komt er 3 maal een schoonmaakbedrijf de rotzooi opruimen, dan staan de vervuilers de schoonmakers uit te lachen. En als ze weg zijn gaan ze weer vrolijk de liften in, schandalig, en ik spreek uit ervaring!

    En als in de avond (23:00 uur of 00:00uur) de kleine Marokaantjes naar bed gaan nemen hun oudere broers het over, en als je die tegen je krijg, dan krijg je echt klappen en mag je bij zijn dat je geen mes in je rug krijgt of een kogel door je kop. En als je na 03:00 uur of 04:00 uur (vooral in de zomermaanden want dan slapen ze alleen in de ochtend en middag) dan eindelijk rust krijgt in je bed, dan ben je toch wel weer blij dat je even een paar uurtjes kan slapen voordat je wekker weer gaat om 06:00 uur! En zo zijn 24 uur per dag de flats bezet door deze lieve Alochtonen!

    En zo kan ik nog wel uren en dagen doorgaan met verhalen die wij daar mee gemaakt hebben, maar ik denk dat het signaal duidelijk is?

    Kees

  8. Jihadinho says:

    Over 10 jaar zijn wij in Gouda de baas en idd dan kan die kankerkoningin ook opflikkeren.

  1. September 27, 2008

    […] even de feiten. Het incident waarbij de buschauffeur bedreigd werd, vond niet plaats in Oosterwei, maar in […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *