Een impressie van het Nationaal Islam Congres

You may also like...

10 Responses

 1. Ozymandias says:

  Ik vind het goed dat Amanda Kluveld belicht welke totalitaire en onverdraagzame geluiden te horen waren op dit Nationaal Islam Congres.

  Natuurlijk hebben die maloten ook de vrijheid om hun gedachtegoed uit te dragen, daar niet van.

  De crux is dat sjeik Khalid Yasin in de media gepresenteerd werd als een gematigde, redelijke en vooruitstrevende moslim. En dat hij een graag geziene gast is in de poldermoskee, dat zich ook graag profileert als een redelijk alternatief tegenover de radicale islam.

  Goed dat Kluveld dit beeld corrigeert. Dat ze duidelijk maakt dat er moslimpredikers zijn die totaal niet zo redelijk, polderend en vooruitstrevend zijn als veelal wordt aangenomen.

  Ik vind het prettig als de kaarten open op tafel liggen.

  • martijn says:

   Ik snap je punt. Ze stelt het nogal polemisch (iets te voor een wetenschapper, maar goed smaken verschillen). De eerste berichten over Yasin waren overigens helemaal niet zo positief aangezien hij voor zijn eerste komst werd neergezet als een ‘terreurimam’. De berichten over zijn eerste optreden moet je denk ik ook in dat licht zien. Zie bijvoorbeeld NRC:
   http://www.nrc.nl/achtergrond/article2130095.ece/Hou_je_aan_de_wet,_dondert_het_over_de_zolder

   Dat stuk geeft een goed beeld van de sfeer en van de inhoud van zijn optreden die avond. Voor zover ik zijn optredens ken (live en op DVD) denk ik dat je bij Yasin wel degelijk kunt stellen dat hij op punten gematigd, redelijk en vooruitstrevend is. Op andere punten (zoals de waarheid van de islam, richting moslim en niet-moslim politici enz.) is hij dat niet altijd en is hij zeker geen polderaar. De aantrekkelijkheid van Yasin voor veel aanwezigen is juist die combinatie.

 2. Ozymandias says:

  Dat zal best. Toch is het belangrijk dat de media Yasin en de zijnen kritisch blijven volgen.

  Ik merk dat veel progressievelingen oneindig veel begrip kunnen hebben voor migranten met de meest reactionaire opvattingen. Kijk maar eens naar wethouder Grashoff die het vurig opnam voor Tariq Ramadan, nadat die door de Gaykrant voor het blok was gezet om zijn vrouwonvriendelijke en homofobe opvattingen.

  Grasshof liet zich daarna ontvallen dat hij de angst voor de islam een volksziekte noemde. Pardon? Wie zijn er volgens hem ziek? Lijdt de redactie van de Gaykrant ook aan deze volksziekte?

  Een progressieve wethouder neemt het op voor een reactionaire fundamentalist en de homoseksuelen ziek noemt. De wereld op zijn kop… Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

  Progressievelingen werpen zich graag op als beschermelingen van migranten daar waar het disciminatie en armoede betreft. Dat is aan te prijzen, maar minder verstandig is dat ze daarmee ook de bescherming van de religies van migranten in hun portefeuille hebben opgenomen.

  Want daar wringt de schoen nogal eens, want een vooruitstrevende islamitische imam of geleerde of goeroe staat nog heel ver af van wat we in andere contexten met vooruitstrevend bedoelen.

 3. Anne says:

  Ik was bij de speech die Khalid Yasin gaf in de grote hal van het Nationaal Islamcongres en vind het opvallend dat ik niemand gehoord of gelezen heb over de manier waarop de shaykh geld losklopte uit de zakken van de aanwezigen. Geld waarvan we geen idee hebben hoe het besteed gaat worden.

  “If you don’t want to put money in the envelope, that’s ok. That is because you are selfish and greedy. Because you are not the needy.” Inderdaad een groot retorisch talent.

  Ongelooflijk dat de organisatie van het congres, die verder een prima dag in elkaar hadden gezet, dit toestond.

 1. May 18, 2009

  […] lees HIER mijn […]

 2. May 24, 2009

  […] Een impressie van het Nationaal Islam Congres […]

 3. May 31, 2009

  […] Een impressie van het Nationaal Islam Congres […]

 4. April 10, 2012

  […] Een impressie van het Nationaal Islamcongres 2009 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *