LUCIS & Cohen: Onderzoek, islam en moslims

You may also like...

9 Responses

  1. Op 14 okt. was ik de hele dag aanwezig, heb alle sprekers gehoord, boek van Esposito gelezen inmiddels, zie mijn verslag met commentaar op http://www.tora-yeshua.nl
    shalom,
    Ben Kok (joods-chr.pastor)

  2. Ron Ritzen says:

    Uitstekende analyse. Ik onderschrijf je kritiek volledig.
    Overigens heeft ook Jean Tillie een en ander geschreven over Cohens doorsnee moslim. Maar inhoudelijk heb ik geen verstand van deze problematiek, dus daar doe ik verder het zwijgen toe.
    Verder: interessante blog.

  3. erdebe says:

    Tja….ik heb dit nu een paar keer gelezen en de indruk die bij mij blijft hangen is, dat er wat zaken weggemoffeld moeten worden.

    Zo blijkt uit dit onderzoek, en dat wordt ook dor de onderzoekers bevestigt, dat 93% van de moslims “gematigd” zou zijn. Een uiterst pijnlijke conclusie weant je kunt toch met de beste wil ter wereld een Westen hatende, sharia invoerende, vrouwen achterstellende, terreuraanslagen goedkeurende moslims als “gematigd” aanmerken.
    Een absurde stelling, die hierboven met veel omhaal van woorden wordt weggemoffeld.

    Nog iets dat wordt weggemoffeld zijn de opdrachtgevers en financiers van dit onderzoek. Het is helemaal niet raar om te willen weten wie er achter een bepaald onderzoek zit en dat mee te nemen in de beoordeling van het onderzoek. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, is niet voor niets een gezegde! Zo hecht ik beduidend minder waarde aan een onderzoek naar het beste schoonmaakmiddel waaruit blijkt dat dat WC-Eend is, als dat onderzoek is uitgevoerd in opdracht van WC-Eend. Heel normaal, heel logisch. Maar ook dat wordt handig weggemoffeld.

    Een echte uitglijder is echter de beschuldiging aan het adres van Joost Niemoller. De schrijver presteert het om bij Joost Niemoller precies te doen waarvan hij Joost beschuldigt. Want Joost zegt nergens dat het er letterlijk staat. Hij citeert ook niet. Het is in ieder geval voor mij evident dat dit een intepretatie van Joost is (die ik overigens met hem deel). De schrijver beweert echter dat Joost gezegd zou hebben dat het er letterlijk staat, om hem er dan op aan te vallen dat dat niet zo is. Dat is inderdaad een stropop-argumentatie.

    Nou, ff tot zover dan maar. Was toch nice, clean en on-topic!?

  4. martijn says:

    @erdebe
    Nee Niemöller geeft idd zijn interpretatie, maar het is een interpretatie die nergens op gebaseerd is behalve op het waanidee dat hij Cohen’s gedachten kent.

    Cohen zegt dus gewoon: We moeten de wetenschap inschakelen om duidelijk te maken dat de islam deugt! Je denkt: Nee, dat kan niet, ik vergis me, laat ik het nog es lezen. Eerst nog maar een koffie, en die akelige droom vergeten. Toch staat dat er.

    Het is een leugenachtige interpretatie, niet meer en niet minder.

    Inderdaad nice, clean en on-topic maar wel iets beter lezen de volgende keer.

  5. erdebe says:

    @martijn

    Kijken we nu naar je stropoplinkje dan staat daar:
    To “attack a straw man” is to create the illusion of having refuted a proposition by substituting a superficially similar proposition (the “straw man”), and refuting it, without ever having actually
    refuted the original position.[1] [2]

    Maar Niemoller weerlegt helemaal niets en de woorde van Cohen worden ook niet op listige wijze verdraaid. Hij zet er notabene netjes een link bij om de woorden van Cohen zelf na te lezen.

    Nee, ik begrijp dat je het niet eens bent met zijn intepretatie, maar dit is geen stroman-argumentatie.

    Verder lijkt het me helemaal niet onmogelijk om de gedachten van Cohen te raden als het op Islam aankomt. Zijn standpunten zijn meer dan voloende bekend. Zo een waanidee is dat dus niet.

    Tenslotte lijkt de intepretatie van Niemoller me alleszins redelijk, Gelet op de sociaal-maatschappelijke context van Cohens uitspraken en de aard en inhoud van Islam.

    PS: nog bedankt voor de tip om beter te lezen.
    Ik heb er ook 1 voor jou: Wees wat beleefder tegen je gasten.
    Ook als ze het niet met je eens zijn 🙂

    • martijn says:

      Dat is precies wat Niemöller doet. Hij zegt dat Cohen de wetenschap wil inschakelen om aan te tonen dat de islam deugt, en vervolgens bekritiseert hij dat. Maar Cohen zegt zoiets helemaal niet. Het enige waarop Niemoller dat stoelt is zijn indruk van de gedachten van Cohen. Die kun je niet raden, punt uit. En verder weerlegt Niemoller inderdaad niets, maar dan ook helemaal niets. Een veel zuiverder voorbeeld van een stropop vind je niet zo snel.

      En waar en tegen wie ben ik onbeleefd?

  6. erdebe says:

    @martijn..

    Ik heb net de door jou zelf aangeleverde definitie van stropop-argumentatie afgezet tegen de actie van Niemoller. Die komen niet overeen.

    Maar het lijkt me dat wij het hier niet over eens gaan worden 🙂
    Ik stel voor dat we het aan de andere lezers overlaten om te beoordelen wie zij gelijk vinden hebben.

    En verder vind ik het niet zo beleefd om tegen je gasten te sneren dat ze “iets beter moeten lezen” als ze het niet me je eens zijn.

    Enne……”jihadinho” die “fatwa’s” wil voor mensen wiens mening hem niet aanstaat?? Vriendje van je?

  1. October 18, 2009

    […] LUCIS & Cohen: Onderzoek, islam en moslims / Openingsconferentie LUCIS in Leiden […]

  2. October 26, 2009

    […] de Koning vraagt het ook al  met zoveel woorden op zijn weblog: heeft Cohen zijn huiswerk wel gedaan? Over bovenstaande onderwerpen is al heel veel gepubliceerd […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *