Helmond, u kent het wel, de mode-hoofdstad van West-Afrika.  Een belangrijke plek voor mijn eigen onderzoek en heb de stad zeker in het begin van zogenaamde ‘salafismeproject’ regelmatig bezocht. De laatste tijd wat minder, maar misschien moet ik toch weer eens gaan want een werkbezoek naar Helmond is in. Naar aanleiding van de overlast van Marokkaans-Nederlandse jongeren ging eerst PvdA-er Ahmed Marcouch op werkbezoek en vandaag was het Geert Wilders die Helmond vereerde met zijn aanwezigheid.

Beiden hadden een ogenschijnlijk duidelijke en harde boodschap: we moeten strenger zijn, harder en dergelijke. En ze moeten van de straat natuurlijk. Dat soort bezoekjes en ook de media-aandacht ervoor gaan vaak volgens een specifiek sjabloon dat volgens mij is ontstaan in de tijd van de verkiezingscampagne met Fortuyn. Politici en media ontdekten toen de volkswijken. Vervolgens leek men te vergeten dat dit gemengde wijken zijn en liet men vooral allochtone bewoners aan bod. Behalve als het ging om specifieke overlast van allochtone Nederlanders dan werd vooral autochtone Nederlanders om een reactie gevraagd.

En tegenwoordig zien we een variant daarop. Ik weet niet precies met wie Wilders en Marcouch gesproken maar uit de media lijkt het alsof men vooral gesproken heeft met autochtone inwoners over de overlast. Er komt overigens in de filmpjes bij Omroep Brabant ook wel een jongere aan bod die mag vertellen dat het wel meevalt.

Het gaat in de berichtgeving vooral om de binnenstad en de Heistraat. In de Heistraat zitten nogal wat Turks- en Marokkaans-Nederlandse winkels. En daar zien we een soortgelijk fenomeen terug als hierboven beschreven. HIER kunt u allerlei foto’s zien van de Heistraat zoals het vroeger was. Blank, autochtoon, volks en knus zeg maar. Heel anders dan de berichtgeving in de media en heel anders dus dan de samenstelling nu. Dat zou je overigens niet zeggen als je bijvoorbeeld deze Nieuwsbrief ziet waar alleen de foto van het team dat de troep in de wijk opruimt duidelijk de diversiteit van de etnische samenstelling laat zien. Nu is die wijk een ‘Wijk in Aanbouw’ zoals dat men dat graag noemt: Weverspoort. En daar zien we ook allerlei idyllische plaatjes bijvoorbeeld in deze brochure van koopwoningen; geen enkele niet-autochtone Nederlander te zien. Wanneer het gaat om de voorzieningen in de wijk wordt ook geen melding gemaakt van de genoemde winkels (wel in het algmeen winkels) noch van de moskee (of enig andere gebedsruimte overigens). In de sectie over gebiedskenmerken op de site over dit project zien we er ook niets van terug. We zien wel een kerktoren, fietsers en getekende mensen, maar verder niets. Dus men kiest voor het weglaten van etnische diversiteit en/of het onbestemd laten ervan en/of het expliciet benoemen van het algemene (dus ‘Nederlandse’) karakter en/of het laten zien van blanke, naar ik aanneem bedoeld als, autochtone inwoners. Opvallend is dan wel dat een virtuele rondleiding in de Heistraat dan wel weer duidelijk de multiculturele samenstelling laat zien. Die site (zelfde als met die oude foto’s) is echter een site van het Eindhovens Dagblad, maar de site waarin Weverspoort wordt aangeprezen is duidelijk bedoeld voor de verkoop en verhuur van woningen. Schijnbaar is een diverse etnische samenstelling geen pré. Nog problematischer is dat op deze manier in de beeldvorming vooral allochtonen verbonden worden met overlast als dader en autochtone Nederlanders als slachtoffer. Wat toch aantoonbaar onzin is aangezien ook veel allochtone families overlast ervaren.

Islaam.tv heeft daarentegen toch een wat andere benadering:

Ik sprak een tijdje terug een voormalige Helmonder die een niet al te hoge pet op heeft van deze stad en deze wist mij te vertellen dat er ‘de’ Helmonder twee typen mensen bestaat: Hellemonders en ginne Hellemonders (niet-Helmonders). Een overdreven karikatuur van ‘de’ Helmonder natuurlijk, maar dat soort tegenstellingen is natuurlijk waar de PVV van Wilders op drijft, die zij uitvergroot en mede (re-) produceert. De PvdA probeert dat juist in te dammen, met name Marcouch, maar ontsnapt evenmin volledig aan de schijntegenstellingen. Niet alle inwoners van de wijk waren overigens even blij met zijn onderzoek; tientallen schoolkinderen zouden hem uitgejoeld hebben. Andere inwoners van Helmond wachten niet op de politiek maar zijn inmiddels met een burgerinitiatief gekomen dat gisteren van start is gegaan (nee dat is niet de knokploeg die Helmonders gingen beschermen tegen…Helmonders).

In Helmond is het duidelijk te doen. Tijd om zelf eens een werkbezoek af te leggen.