Terreur: De 14 van Mechelen

Eén van de meest vage terreurzaken van de afgelopen jaren, was die van Samir S. Redouan A. en Soufiane B. die in november 2010 op werden opgepakt door de Nationale Recherche en uitgeleverd op verdenking van betrokkenheid bij het plannen van een aanslag en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Die eerste aanklacht verdween al snel, de laatste bleef over. Zij kwamen voor de rechter samen met 11 anderen: drie Russen van Tsetsjeense afkomst en acht Marokkaanse Belgen. Drie van die elf zouden ook lid zijn van het inmiddels opgeheven Sharia4Belgium.

Redouan A. zou de leiding hebben gehadover het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd en onder andere Samir S. hebben gerekruteerd. Zij zouden in het najaar van 2010 naar Oost-Turkije zijn afgereisd voor de gewapende strijd. Dat is een rare plaats voor de strijd, en de verdachten hielden dan ook vol dat het een ‘legale’ reis was (foto’s ervan stonden op internet). Inmiddels zijn alle verdachten vrijgesproken op één Belgische verdachte na. Dat was de hoofdverdachte en hij werd ervan beschuldigd een op een forum gesproken te hebben over een grote aanslag op Antwerpen. Door de rechter werd dit gezien als

een verregaande vorm van intolerantie ten aanzien van andersdenkenden, een gebrek aan respect voor fundamentele mensenrechten en de democratische waarden van dit land.

Eenvandaag heeft een overzicht met een reactie van Samir S.:
EenVandaag :: Webitem: Ex-terreurverdachte Samir over zijn vrijspraak

Ex-terreurverdachte Samir over zijn vrijspraak
Verslag: Fannie Tijmstra

Grote opluchting bij de voormalige jongerenwerker Samir S. uit Amsterdam. Twee jaar lang werd hij door de Belgische justitie verdacht van terrorisme. Nu is hij door de Belgische rechter vrijgesproken.

Eind 2010 werd Samir, samen met twee andere Amsterdammers van zijn bed gelicht op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zou geronseld zijn als jihadstrijder door een internationaal terreurnetwerk. Hij zat ruim vijf maanden vast, waarna hij in afwachting van de rechtszaak op borgtocht vrij kwam. Samir heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Samir is blij en reageert:

Het openbaar ministerie in België had straffen tot 10 jaar cel tegen hen geëist. 13 van de 14 terreurverdachten zijn vrijgesproken van lidmaatschap van een terroristische organisatie door de rechter in Mechelen. Alleen de Marokkaanse Belg Hasan K werd veroordeeld voor het op internet bespreken van plannen voor een aanslag in België. Hij kreeg vijf jaar cel.

EenVandaag maakte eerder onder meer de volgende items over Samir.

Terreurverdachte blijkt jongerenwerker:
sitestat// //

Samir S.: “Ik verwacht vrijspraak en excuses”:
sitestat// //

Wind Mee Wind Tegen: Samir & Chipshol:
sitestat// //

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website