Jeugdjournaal – The Voice of Anasheed

Anasheed is islamitische acapella muziek die al eeuwenlang in talloze varianten voorkomt en ook sterk be├»nvloed is door allerlei regionale invloeden en, tegenwoordig, ook door de mondiale muziekcultuur. Niet alles wordt als ‘echte’ anasheed beschouwd; dan moet het meestal toch Arabischtalig zijn zonder gebruik van muziekinstrumenten. Opvallend vind ik altijd dat veel jongeren die het Arabisch niet verstaan ook naar anasheed luisteren. Soms ter ontspanning, soms om ‘God op te zoeken’, soms als morele reminder en soms om steviger in het geloof te staan; en vaak een combinatie van dit alles. Ontspanning is zeker belangrijk en bij veel tieners kun je de anasheed dan ook naast andere muziek op hun iPod vinden.

Er zijn al jaren anasheedwedstrijden, ook in Nederland. Anasheedstars is zo’n wedstrijd georganiseerd door de Voice of Anasheed organiseert allerlei projecten, educatieve activiteiten en evenementen zoals de ‘de Anasheedtour’ waarbij geld is ingezameld voor het scholenproject van Maroc Relief.

In het jeugdjournaal van vandaag een item over Anasheedstars is een coachingstraject van de The Voice of Anasheed waarin leerlingen worden getraind om anasheed te zingen op een hoger niveau. Er zijn twee poules met elk vijf basisscholen. Per poule gaan de twee beste islamitische basisscholen door naar de finale. De leerlingen hebben voor de competitie zelf twee liedjes uitgekozen om voor te dragen. Ze worden beoordeeld door deskundige juryleden en ook het publiek kan stemmen. Aan de Voice of Anasheed doen verschillende koren mee van islamitische scholen die natuurlijk allemaal proberen de beste worden.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=fzuV6G1OAVA]

Ditmaal is de winneer de Al Amana school in Ede.

Hieronder enkele andere talenten:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=cmRzx5PP6cM]

&

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=K6GGA_QE224]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website