Moslims horen niet in Europa? Wen er maar aan! – Een reactie op prof. Juliaan van Acker

You may also like...

22 Responses

 1. Bas Paternotte says:

  Martijn, heb je mijn mail nog gezien?

 2. debby says:

  Mijn inziens komt zijn betoog vooral neer op het feit dat Europa leeft vanuit andere normen en waarden dan de moslims waar hij het over heeft. Deze normen en waarden die voortkomen uit onze geschiedenis verschillen naar mijn mening wel degelijk van de normen en waarden waarmee zij zijn opgegroeid. Dit verschil zorgt voor wederzijds onbegrip en daardoor voor frustratie en irritatie. Zijn beschouwing dat deze te verschillende werelden beter naast elkaar in plaats van door elkaar kunnen bestaan, heeft niets te maken met zogenaamde islamfobie, maar zoals hij zelf al zegt: met gezond verstand los van mening of emotie…

 3. Daphne says:

  Debby, wat jij schrijft impliceert dat een moslim geen Europeaan is. Terwijl er veel moslims in Europa wonen met Europese roots, omdat zij bekeerlingen zijn. Deze bekeerlingen zijn net zo Europees als iemand die niet voor de islam heeft gekozen. Om me even tot Nederland te beperken: de bekeerlingen hebben op Nederlandse scholen gezeten, hun moedertaal is Nederlands, hun etnische achtergrond is Nederlands, van de liedjes die ze zongen tot de zwemlessen en het fietsdiploma zijn ze als Nederlanders socialiseerd. Ze zijn bij Nederlanders naar Nederlandse klassenavonden geweest en hebben door de polder gefietst, naar Schiermonnikoog op vakantie gegaan en naar Salou. En nu zijn ze opeens niet langer welkom, want niet langer Europees? Terwijl hun ouders en familieleden hier gewoon wonen? Het is allemaal veel minder zwartwit, en dat zou die professor ook moeten en kunnen weten.

 4. jan says:

  de islam is geen antropologisch vraagstuk maar een religieus. De islam is een voortzetting van de Baal-religie die Israël door de eeuwen heen teisterde. Haar ontstaan was in Petra en niet in Mekka. De islam is een boosaardige religie en hoort niet thuis in Europa. Dit gezegd hebbende is het zo dat het officiële christendom ook kwaadaardig is geworden.

 5. JC says:

  Martijn, hoe kijk je aan tegen de bevinden van onderzoek van Professor Ruud Koopmans ?https://www.wzb.eu/sites/default/files/u6/koopmans_englisch_ed.pdf
  En je geeft aan dat veel regels in de Sharia prima toepasbaar zijn in een Westerse, liberale democratie. Denk je dat de Sharia grotendeels verenigbaar is met liberale democratie? En hoe kijk je aan tegen de onderdelen van de Sharia die daar helemaal niet mee verenigbaar zijn? Ontken je dat moslims oververtegenwoordigd zijn in criminele onderzoeken/veroordelingen? Iets heel bizars aan je betoog is dat je beweert dat er weinig verband is tussen gedrag van mensen en hun culturele achtergrond (christelijk humaan, islamitisch).
  Ik begrijp je invalshoek. Natuurlijk hebben we vrijheid van meningsuiting (en dus ook geloof). Maar zijn er voor jou grenzen? Of deel je de mening van Piet Heijn Donner: ach, als de meerderheid de Sharia wilt, dan hebben we toch lekker de Sharia? http://www.volkskrant.nl/politiek/donner-blijft-bij-omstreden-uitspraak-over-sharia~a2446559/. Dus neem je een 100% culturrrelativistisch standpunt in? Of ben je ervan overtuigd dat Islam prima te verenigen is met liberale democratie?

  • martijn says:

   hier mijn reactie destijds: http://religionresearch.org/closer/2013/12/22/muslim-fundamentalism-considerations-research/

   Inderdaad is er weinig verband tussen cultuur en gedrag: cultuur is zo divers en tegenstrijdig dat het allerlei gedragingen mogelijk maakt, beperkt en stimuleert. Daar is nauwelijks een eenduidig antwoord op te formuleren temeer er verschillende opvattingen zijn over wat bijv de Nederlandse cultuur eigenlijk is. Cultuur verklaart niet, maar moet verklaard worden.

   Voor onderzoek neem ik een relativistisch standpunt in: het interesseert mij wat anderen zien als grenzen en welke grenzen uiteindelijk opgelegd worden.

 6. Max says:

  Wat een onzin!Verschrikelijk!

 7. Max says:

  De Islam is verschrikkelijk en moet liefst helemaal uit onze samenleving worden verwijderd!….

 8. E.J. Roosen says:

  Islamofobie is een valse en misleidende term, het veronderstelt dat de oorzaak van conflicten tussen moslims en niet-moslims bij de niet-moslims liggen, zij lijden immers aan islamofobie.
  Maar van hindoefobie heb ik nog nooit gehoord, en als angst voor het onbekende de oorzaak is van islamofobie is dat des te vreemder omdat hindoeïsme voor ons westerlingen een heel afwijkende vorm van religie is.
  Hindoes hebben doorgaans ook een veel donkerder huidskleur, maar van racisme en andere ernstige maatschappelijke ontwrichting veroorzaakt door deze groep is nooit sprake.
  Overal ter wereld waar in een land moslims numeriek een bepaalde grens overschrijden ontstaan conflicten, we kunnen op basis hiervan niet anders concluderen dan dat islam een oorlogsdoctrine is die evenals b.v. fascisme verboden moet worden, vooral omdat de moslims zelf het grootste slachtoffer zijn van deze oorlogsdoctrine.

  • Arie says:

   E.J. Roosen. Scheelt mij type werk. Helemaal mee eens.

  • Leyla says:

   Mee eens!! Islam is meer een totalitaire stelsel met een doel tot mondiale islamisering. Het is mij met de paplepel ingegoten in Quran lessen op basisschool waar ik nu niets van moet hebben.
   Het is mij inmiddels ook duidelijk dat men ook middels een onderzoek ver van de kern kan raken met behoud van ‘goed intellectueel’ gevoel.

   Ik vind het een kortzichtige opmerking voor een onderzoeker: “Moslims willen een apart rechtstelsel’ Maar welke moslims dan? Er is in Nederland geen enkele groep die dat claimt, maar schijnbaar zet dat toch de scheiding kerk staat onder druk.”
   Natuurlijk is de scheiding kerk staat onder druk – in EU verband! kijk naar Engeland. Kijk naar steeds meer inmenging van Turkse Diyanet dat de TK se moslims steeds meer tracht te indoctrineren. Alles is kwestie van tijd en gebrek aan tegengas. We hebben de discussie ‘hoofddoek of niet’ in openbare functies gehad… nog veel meer!

   Ik zie hier geen Islamofobie. Er dreigt een reële gevaar van radicaal Islam in hele westerse wereld. De Islamitische wereld heeft een theocratische probleem dat hierheen aan het verhuizen is! Politiek correctheid heeft Islamofobie bedacht en men moet zich verontschuldigen, bizar!
   Zuhdi Jasser verwoord het helder: https://www.youtube.com/watch?v=NWH9YbCZaXo (vanaf 1:20)
   Meteen een goed voorbeeld welke muslims here horen en wie moeten we steunen. als boodschap / tegengas tegen de Islamisme.

   • sander says:

    Helaas lijkt dit inderdaad het geval. Sinds enige tijd werk ik met veel Serviers samen en die hebben van dichtbij meegemaakt hoe het conflict in Joegoslavië zich ontwikkelde. Dat conflict begon niet direct met de genocide op het Islamistische deel van de bevolking. Er bouwde in de samenleving haat op door continue provocaties vanuit islamitische hoek gefinancierd vanuit het midden-oosten. Toen uiteindelijk het volk het recht in eigen hand nam was het hek van de dam. Ik hoop dat we in Europa en specifiek Nederland kunnen voorkomen dat het ooit zo ver komt….

    • Marc Sommer says:

     Zie paralellen met vanuit de islamitische wereld gefinancieerde kerken in Nederland.Haat imams -al of niet uit Belgie naar NL gestuurd- kunnen vaker niet aangesproken worden, aangezein het Nl’se ‘rechts’systeem boter op zijn hoofd heeft…..TJa.

 9. Marc Sommer says:

  Zou het dan zijn : hoe dommer (lees ongeinformeerder, dus minder ontwikkeld) iemand is hoe meer godsdienst grip op hem heeft ? Dan is de islam de meest ongunstige godsdienst helaas)

  • John Jansen says:

   Ik denk, Marc Sommer, dat je daar wel eens gelijk in kan hebben. Het christendom groeit ook het hardst in ontwikkelingslanden terwijl dat geloof in Westerse landen juist afneemt. En helaas is het gemiddelde IQ in ontwikkelingslanden ook lager dan in het Westen en in sommige Aziatische landen zoals Singapore etc. Dus ja, ik denk dat jouw stelling wel enigzins hout snijdt want de statistieken liegen niet.

 10. Aro says:

  Fijn zeg ! Behalve Martijn vertelt elkeen iets zinvols gekoppeld aan perceptie en analyse. Ons politiek correct denken (vergeet dus eerlijkheid)is zo bang van de stempel “islamofoob” omdat de christelijke wereld altijd streeft naar goedkeuring jaja zo hoort het hm !!!. Nergens goed voor . Zet Europa van 4 tot 84 jaar voor de computer en er is geen noodzakelijk tegengas meer . Goed bedacht .
  De psychische genocide van europa wordt makkelijk door iedereen te laten gehoorzamen aan een akelig technisch systeem . Europa , weleer vol harde werkers , is apatisch geworden want weerstand tegen niet gewensten wordt verboden …onmacht…Martijn kan enkel funktioneren via verklaringen , argumenten , bewijzen en bewijst enkel dat hij niet denken kan . Hij ontkent wat elkeen ziet. De sharia4belgium zit in de gevangenis , allé toch één goeie maatregel. Hoe zit het in het cartier St Denis Martijn ? stop aub met JVA te behandelen als een islamofobe opa ! en stop met je zelfverheerlijkende , niks nieuws brengende kennisverspreiding . Er is voldoende pollutie van gedachten.Stap uit je redeneer-kunst !

 11. Michael says:

  Wat een hoop leugens toch weer. Laat het nou 1 keer duidelijk zijn, antisemitisme komt van links, de kogel die Fortuyn deed vermoorden kwam ook van links, de bom op Jan Maat die z’n vrouw in een rolstoel deed belanden, kwam ook van links. Het verbachtaliseren van aanslagen komt ook van links. Ten laatste, Hitler WAS NIET RECHTS MAAR LINKS

  I rest my case

 12. YesMe says:

  Nul respect voor achterlijke abrahamisten in de 21ste eeuw: wen er maar aan!

 1. May 8, 2016

  […] Religionresearch – Moslims horen niet in Europa? Wen er maar aan! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *