Wij Blijven Hier bestaat 15 jaar – Van eerste blog tot kamerdebat tot film
Het is al weer 15 jaar geleden dat de website Wij Blijven Hier! werd opgericht. In de allereerste post van toen kunnen we lezen hoe het idee ontstond:
Het idee ontstond precies een week geleden (sep 2005) uit pure frustratie.Voor de zoveelste keer werd er een verkeerd beeld geschetst over Moslims. Enige manier om dit recht te zetten, is door te laten zien dat het wel degelijk anders is en kan. Dat wordt gedaan door te vertellen wat een Moslim daadwerkelijk mee maakt in het dagelijkse leven.
Een weblog bijhouden is een ideale manier om dit te bereiken, alleen misten de bloggers. Binnen een korte tijd (2 uurtjes) waren ze bekend en we konden aan de slag! Zie nu het resultaat; een website gemaakt door Moslims, over Moslims, voor Moslims EN niet-Moslims.
Humor, verdriet, blijdschap, agressie, drama, science fiction. Al het genoemde komt ook voor bij hen. Met een talentvolle redactie, afkomstig uit verschillende etnische achtergonden, wonend in multiculturele wijken, proberen we een reëel beeld te schetsen van wat er gaande is binnen de Nederlandse samenleving, daar waar ook wij deel van uitmaken.
De site trok al snel de aandacht, zeker toen GroenLinks kamerlid Azough aan minister Verdonk vroeg wat zij van de site vond. In een kamerdebat in december 2005 stelde Azough het volgende:
Wat zegt het feit dat jonge hoogopgeleide allochtone Nederlanders een website www.wijblijvenhier.nl hebben opgericht? Te vaak wordt de suggestie gewekt dat hun bestaansrecht hier niet zeker is. Zij zijn hier in de ogen van velen nog steeds te gast. Aan deze jonge high potentials heeft dit kabinet niets te bieden. Dit kabinet kiest voor een benauwde, bekrompen angstige visie op Nederland met voortdurend eenzijdige signalen van repressie aan allochtone Nederlanders en een enorm gebrek aan signalen aan autochtone Nederlanders. Waarom zegt deze minister alleen tegen allochtonen waar het op staat? Waarom heeft de minister voor V en I niet een keer gezegd dat de islam een deel van Nederland is geworden? Dit betekent inderdaad dat er in Amsterdam een islamitische burgemeester kan komen. Als de heer Bolkestein bang is voor islamitische burgemeesters, moet hij nu trouwens ook al vrezen voor islamitische wethouders en Kamerleden.
En:
Als jonge hoogopgeleide allochtonen beginnen met een website www.wijblijvenhier.nl, betekent dat dan niet dat de minister gefaald heeft in het ook naar voren treden als minister voor integratiebeleid?
Het antwoord daarop van toenmalig minister Verdonk:
Ik ken de site niet, maar ik zal daar vanmiddag meteen op gaan kijken. Ik neem aan dat www.wijblijvenhier.nl is opgezet door tevreden hoogopgeleide mensen die van de daken schreeuwen: hoera, wij blijven hier. Ik zou terug willen schreeuwen: hoera, fijn; laten wij met elkaar in contact komen, dan kun je meewerken aan de integratiecampagne. Laten wij dit positieve voorbeeld nou eens gebruiken. Mensen melden zich ook bij mij. Wijblijvenhier.nl vind ik uitstekend.
Het zou een antwoord kunnen zijn dat nog steeds voldoet in de politieke arena denk ik, maar ook wel wat tragisch is. Want hoezo gaan we (en opvallend genoeg deden zowel Azough als Verdonk dat) praten over hier geboren moslims als kwestie voor integratie? Het geeft de vanzelfsprekendheid aan van dit integratieparadigma, het geeft aan hoe dit zich uitstrekt over generaties en hoe het steeds meer een moslimkwestie is geworden. En hoe moslims voortdurend geïnterpelleerd worden als integratiekwestie. Dit is precies ook het spanningsveld lijkt me waar Wijblijvenhier.nl toen in zat en nu wellicht nog wel: er is immers niet aan te ontsnappen.
Sindsdien zijn er talloze geslaagde en minder geslaagde bijdragen aan de debatten geweest variërend van verhalen over huiskamerbijeenkomsten van de politie, tot verkiezingen van moslim van het jaar en snedig commentaar op actualiteit, politiek en religie.
Ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van Wijblijvenhier.nl is men nu met een short film gekomen. Daarin komen moslims aan het woord over hun jaar 2020 dat in alle opzichten als een bijzonder jaar in de geschiedenis boeken zal komen. En daarmee is dit filmpje (hoewel het wat mager is als het gaat om het laten zien van de diversiteit van islamitische gemeenschappen) al meteen belangrijk historisch en zeer onderhoudend materiaal. Voor de nodige reflectie en inspiratie zorgen: Nora Akachar, Asri Anisa, Mohammed el Baroudi, Jacob van der Blom, Samira Boubkari, Kauthar Bouchallikht, Ebru Aydin, Nourdin el Ouali, Karima el Fillali, Saida Franken, Maame Hammond, Halil Karaaslan, Önder Kaya, Tunahan Kuzu, Isra Mirza, Mohamed Abdulahi (Mohamedsmening), Dimple Sokartara en Elsa van de Loo. Zeker de moeite waard en mijn felicitaties aan het team van Wij Blijven Hier. Op naar nog veel meer jaren!