Kromzwaard Trofee: Winnaars & Verliezers van 2012

Beste bezoekers, bij deze de uitslag van de Kromzwaard Trofee 2012. In totaal hebben er 104 mensen gestemd; dat is iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen jaren (toen er nog per vraag gestemd kon worden, dat kon nu niet). Dank voor alle commentaren. Er zijn twee vragen binnengekomen waar ik eerst antwoord op wil geven.

  1. Waarom neem je stukken op (van Benali en Gerson) die impliciet of expliciet kritiek op je werk bevatten? Benali wijst op het grote leger ‘Marokkanendeskundigen’ in de journalistiek en wetenschap en (onder meer) ook naar mensen die onderzoek doen naar ‘salafisten’. Daar heeft hij groot gelijk in. Niet voor niets heb ik op mijn FB pagina, na het SCP rapport, ook de vraag gesteld wat moslims eigenlijk vinden van al het onderzoek naar moslims. Daarover binnenkort meer. Voor wat betreft Gerson, zij verwijst naar mijn artikel over Vaatstra waarin ik stel dat de hausse rondom asielzoekers de opmaat is voor het hedendaagse islamdebat. Zij stelt echter dat die zaak echter niet helemaal voldoet aan de klassieke verklaring van xenofobie, als angst voor het onbekende; het gaat namelijk in dit (en de andere gevallen die zij beschrijft) niet om angst voor het onbekende, in de zin van vreemden. Volgens mij ligt dat wat gecompliceerder, maar dat doet niets af van het feit dat haar invalshoek zeer interessant is. Voor beiden geldt dat goed geformuleerde kritiek geen reden is om een stuk te weigeren. Dat kan ik wel voor de trofee, maar de meeste nominaties komen sowieso binnen door suggesties van lezers. Degene die als meeste genoemd wordt per categorie is sowieso genomineerd. De rest wordt bepaald, op basis van de suggesties, door mij en twee anderen (LM en UO).
  2. Waarom alleen geschreven stukken? Dat is niet helemaal zo. Inderdaad de genomineerden stukken waren allemaal geschreven stukken, maar in de eerste editie won bijvoorbeeld RTL Nieuws. Alleen tussen de suggesties zaten ditmaal geen tv of radio-uitzendingen. Ik zal  voor 2013 duidelijker vermelden dat dat ook kan. Later genoemde suggesties hiervoor waren onder meer de uitzendingen van Nieuwsuur en het NOS journaal over ‘shari’a in Nederland’.

Dan nu de uitslagen


Winnaars van 2012
Beste blog
Hier waren Rahma Bavelaar, Hassnae Bouazza en Linda Duits genomineerd. De verschillen waren niet zo groot, maar de strijd ging toch vooral tussen de eerste twee. Uiteindelijk verloor Hassnae Bouazza de strijd; inmiddels is dat net zo’n traditie als deze Trofee zelf. Maar er moet toch een een moment komen waarop ze wel wint? Met Rahma Bavelaar’s stuk De Slag van Port Said – meer dan een voetbalrel heeft de Kromzwaard Trofee een hele mooie winnaar met een helder goed geschreven stuk dat laat zien dat het allemaal wat ingewikkelder is dan het op het eerste gezicht lijkt. En dat zonder te verzanden in ingewikkelde formuleringen.

Beste Nieuws/achtergrond
In deze categorie waren Natasha Gerson, Hassan Bahara en Ellen van de Bovenkamp genomineerd. Toevallig alledrie met bijdragen uit De Groene Amsterdammer (die op deze plaats geen eervolle vermelding krijgt want dan had De Groene alle stukken maar openbaar moeten laten). Lange tijd voerde Ellen van de Bovenkamp de boventoon, maar uiteindelijk toch gepasseerd door Hassan Bahara en, met ruime voorsprong op beiden, Natasha Gerson met haar stuk Domme Anton heeft het gedaan; Essay De gemeenschap wil een zondebok. Helder, goed geschreven en origineel informatief stuk over één van de zenuwissues in de Nederlandse samenleving: de verschrikkelijke moord en verkrachting van Marianne Vaatstra.

Beste Column/opinie
Hier waren genomineerd: Majda Ouhajji, Fikry el Azzouzi en Abdelkader Benali. Die eerste twee zijn wat mij betreft de ontdekkingen van het jaar, Benali is natuurlijk al lang bekend. De strijd ging hier tussen El Azzouzi en Benali en werd pas met de laatste stem beslist. Met één stem voorsprong won Abdelkader Benali met zijn stuk Het Marokkanenprobleem; met een scherpe pen geschreven en de moeite waard voor alle onderzoekers en journalisten om op hun prikbord te plakken.

Slechtste blog
Annabel Nanninga, Joost Niemoller en Bart Schut waren hier de genomineerden. Annabel Nanninga is hier duidelijk de grootste verliezer, op gepaste afstand gevolgd Niemoller en Schut. Stel nu dat in Nederland een partij opstaat die 140 km op de snelweg als maximumsnelheid wil. En er woont in Brazilië ook een Nederlander. Dan schrijft u op ‘Brazilië wil 140km p/u op de snelweg toestaan’. Als u dat feitelijk juist vindt, dan vindt u Nanninga’s stuk ook feitelijk juist. Natuurlijk de bron van dat stuk was de immer betrouwbare Daily Mail dus zoals gewoonlijk (of anders van The Sun) jat Geenstijl min of meer tekst van de Daily Mail, voegt er wat eigen praat aan toe, plagieert even de term ‘Afscheidseks-wet’ enzovoorts. Weer een stukje gebakken! Nu is Annabel Nanninga dezelfde die ook een gesprek van een treinpassagier op GS zette onder het mom: als je uitspraken in het publiek doet heb je geen recht op privacy. Nog even en Nanninga, die tot voor kort vooral bekendheid genoot omdat ze klachten van lezers aan haar baas openbaarde, in een kijkerspanel zat en kekke stukjes schreef voor Mama Magazine, schrijft dat als een vrouw volgens haar te schaars gekleed loopt ze er om vraagt verkracht te worden. Of wanneer ze teveel bedekt is volgens haar. Nou ja eigenlijk, wanneer ze niet aan haar moraal voldoet. Ze zal dit stukje niet erg vinden, want ze verklaarde immers zelf publiekelijk dat het haar niet boeide en haar baas Marck Burema vond het ook niet nodig om een dhimmi award in het leven te roepen als reactie op de Kromzwaard Trofee. Een echte verliezer dus: Annabel Nanninga.

Slechtste nieuws / achtergrond
Hier waren het obscure IsraelToday, het AD en Het Parool genomineerd. Het Parool won overtuigend met een meerderheid aan stemmen voor het stuk ‘halalwoningen’. Het Parool leeft waarschijnlijk nog in het tijdperk waarin journalisten dachten dat ze alleen nieuws doorgaven en dat het dus niet uitmaakt welke termen men kiest. En zo niet, dan toch, is de nogal onkritische houding van het Het Parool. Overigens komt Het Parool volgend jaar met drie nieuwe dijkdoorbrekende reportages: ‘Halalschoenen – hoe moslims erin slagen hun schoenen schoon te houden in wat het grootste probleem van Nederland is: hondenpoep’ & ‘Halalmoskee: Moskee speciaal gebouwd voor moslims’ & ‘Halalamsterdam: Paroolverslaggever ontdekt geïsoleerde stam in Amsterdam: moslims genaamd’. Het Parool is hier de meest veelzeggende verliezer van het afgelopen jaar.

Slechtste opinie/column
Hier waren Thierry Baudet, (opnieuw) Bart Schut en Rutger Bregman genomineerd. De laatste was genomineerd met een stuk uit 2011, maar dat mocht zolang het na 15 december 2011 was. Zijn stuk over waarom we geen racisten zijn, kon nu (in tegenstelling tot destijds) niet op heel veel afkeuring rekenen. Het ging echt tussen Schut en Baudet, waarbij uiteindelijk toch de laatste bijna de helft van het aantal stemmen haalde met zijn volkomen misplaatste stuk ‘Durf te generaliseren over islam’. Dat heeft nog niemand ooit gedaan namelijk of althans niet genoeg. Baudet doet dat voor u aan de hand met een interpretatie van het christendom waar zo mogelijk nog minder van klopt dan die van de islam. Het stuk is a-historisch, zonder politieke context en hij verbergt (maar niet heel goed) dat we hier te maken hebben met missiepoging: moslims moeten zich bekeren tot het seculiere (wat dat ook moge zijn). Baudet is een rijzende ster die her en der schrijft en wordt uitgenodigd als prikkelende deskundige. Wellicht is hier sprake van overmoed. Maar dit stuk is toch echt zijn val. Een typisch geval van schoenmaker blijf bij je leest. Een verliezer van 2012 die we waarschijnlijk nog wel vaker horen denk ik niettemin.

Tot Slot

Rest mij alle winnaars van harte te feliciteren. En voor de verliezers…

Met dank aan L.M. en U.O voor het vele werk met de suggesties.

Iedereen die gestemd heeft, van harte bedankt! Ook in 2013 kunt u weer genieten of uzelf ergeren hier. En alle goeds toegewenst voor 2013 voor jullie en jullie dierbaren.

One thought on “Kromzwaard Trofee: Winnaars & Verliezers van 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website