Introductie tot Islamitische Staat: Ontstaan, Organisatie en Ideologie

Islamitische Staat spreekt tot de verbeelding. Zozeer dat we intussen wel kunnen spreken van een hype. En zoals dat gaat in een hype is zin en onzin vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Daarom hier vier korte bijdragen die inzicht geven in het ontstaan, de structuur en ideologie van IS. De eerste drie zijn afkomstig van Nieuwsuur uitzendingen met daarin mijn Nijmeegse collega Joas Wagemakers en mijn Britse collega Shiraz Maher.

Ontstaan van IS
Hoe is IS ontstaan? Met Joost Hiltermann, Shiraz Maher en Gaith Abdul-Ahad

Structuur van IS
Hoe is IS georganiseerd? Met Joas Wagemakers en Shiraz Maher.

Ideologie van IS
Hoe verhoudt IS zich tot andere ‘jihadisten’ en tot islam? Met Joas Wagemakers en Shiraz Maher.

Afgelopen donderdag was er op de Radboud Universiteit Nijmegen een druk bezocht actualiteitencollege met Joas Wagemakers en Leon Wecke. Leon Wecke gaf een interessante en prikkelende column en Joas Wagemakers ging in op de vraag wat IS nou eigenlijk is: een continuering van zowel als een breuk met eerdere radicale bewegingen. Op het eind een gesprek met politiek filosoof Evert van der Zweerde en het talrijke publiek.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?&v=oUPjYS7pGgw]
Hier ook een interview met Joas Wagemakers in VOX Magazine over de drie misverstanden over IS.

2 thoughts on “Introductie tot Islamitische Staat: Ontstaan, Organisatie en Ideologie

  1. Beste, ik ben lerarenopleider in 2 Antwerpse scholen en zou graag de filmpjes op deze website aan mijn studenten tonen, maar ik krijg iedere keer een foutmelding omwille van cookies. Nu vroeg ik me af of het mogelijk is om deze filmpjes via een andere weg te bezorgen? Voor alle duidelijkheid: ik wil deze filmpjes voor educatieve doeleinden gebruiken, nl. om toekomstige leerkrachten te informeren. Alvast bedankt voor uw antwoord! Mvg, Gytha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website