In actie voor Syrische vluchtelingen – Moskeeën, islamitische hulpinstellingen en individuen

De beelden van de vluchtelingen uit Syrië in Griekenland, Macedonië, Servië en Hongarije laten slechts weinigen onberoerd. Er zijn veel mensen die bevreesd zijn voor deze toestroom, maar ook (of desondanks) toch wat willen doen. Ook vanuit de hoek van moslims zijn er inmiddels de nodige initiatieven (al dan niet vanuit islamitische inspiratie) en na afgelopen vrijdag misschien nog wel meer aangezien verschillende imams in hun vrijdagpreken aandacht hebben besteed aan de situatie. De initiatieven staan niet op zichzelf; zolang als de strijd in Syrië duurt zijn er al hulp acties zoals van World Wide Relief en Help Syrië de Winter Door.

Hier een kort overzicht.


Kledingactie SOS Stichting
SOS Stichting heeft verschillende hulpacties, waaronder:

Ook in België kan er kleding worden gegeven. Op onderstaande foto zien we mensen in Amsterdam West kleding brengen voor Syrische vluchtelingen bij moskee Oumma.

Inzameling kleding, slaapzakken en dekens Stichting Rahma en Stichting IHOS

Wegkijken of jezelf afleiden is geen optie meer.Wij zijn een ummah en wij zorgen voor elkaar!Inzamelingsactie voor vluchtelingen in Hongarije. Bismillah.@helpdevluchtelingeninboedapest

Posted by Minah on Thursday, 3 September 2015


Stichting Rahma zet zich vanuit ‘islamitisch perspectief’ in voor gezinnen ‘en specifiek moslimgezinnen’ in Almere in omgeving. Samen met Stichting IHOS die zich inzet voor hulpbehoevenden in Nederland en daarbuiten organiseert men een inzamelingactie. Ze hebben diverse inzamelpunten, maar kunnen nog meer plekken gebruiken volgens mij.

Daarnaast is er bijvoorbeeld Islamic Relief Nederland met al enige tijd een SOS Syrië actie. Veel gebeurt via Facebook zoals Hart voor vluchtelingen community pagina. Er zijn ook enkele kleinschalige initiatieven van individuen. Zo vertrekt er morgen vanuit Den Haag een vracht met hulpgoederen naar Frankijk als privé initiatief. Het bekendste is misschien wel van Boutaïna Azzabi die het jongetje Haider ondersteunt in Turkije. Haider wacht op toelating tot Marokko. Boutaïna Azzabi en Laila Benallal hebben een crowdfund actie gestart voor hem.

Natuurlijk hoeft men geen moslim te zijn om bij te dragen aan deze initiatieven en kunnen moslims ook aan andere initiatieven bijdragen hetgeen ook volop gebeurt. Als er nog andere initiatieven zijn, hoor ik het graag.

UPDATE:
Er is ook een facebookpagina van een Nederlandse groep voor vluchtelingen in Brussel: HIER.

2 thoughts on “In actie voor Syrische vluchtelingen – Moskeeën, islamitische hulpinstellingen en individuen

  1. salaamoleykoum

    is er ook ergens in Brussel verzamelpunt kledij voor Syrië?
    graag adres, moskee? Choukran

  2. Heb nu drie zakken met goede kleding mannen en vrouwen kleding woon in Rotterdam wie kan het komen ophalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website