Top-x.nl :: Laat je stem horen!

Wat het waard is? Weet ik niet. De vraag is wat mensen onder vrijheid verstaan. Daar lijkt dit onderzoek meer informatie over te geven, dan over de vraag of mensen zich vrij voelen.

Top-x.nl :: Laat je stem horen!
Uitslag: Vrijheid
25 april 2006

Hoe vrij voelen jullie je? Op straat voelt bijna de helft van jullie zich niet vrij om te zeggen wat je wilt. Mogen ouders bepalen met wie je omgaat? Nee, dat mag niet, zegt 61 procent. Mag je oerwoudgeluiden maken in het stadion? Ja, de helft zegt dat dat mag. Bekijk ook de andere uitslagen van de enquête over vrijheid, ingevuld door ruim 4200 panelleden.

‘Vrij zijn, ik wil alleen maar vrij zijn…’
Meer dan 16 procent van jullie voelt zich niet of nooit vrij in ons land. Onder moslimjongeren is dat 27 procent. Niet iedereen is altijd overal vrij om te zeggen wat je denkt. Op school kan 67 procent van de leerlingen dat en op straat geldt de vrijheid van meningsuiting maar voor 47 procent van de ondervraagden. Van de moslimjongeren vindt 89 procent vrijheid van godsdienst belangrijker dan vrijheid van meningsuiting. Van alle anderen is 22 procent het daarmee eens.
Ik mag toch alles zeggen?
Je mag anderen niet beledigen zegt 72 procent. Op de vraag of je mag zeggen dat de islam een achterlijke godsdienst is, zegt 35 procent ja en 61 procent nee. Mag je zeggen dat homoseksualiteit gewoon een ziekte is? Ja, vindt 25 procent en nee zegt 71 procent. Oerwoudegeluiden maken i het stadion mag wel vinden de meeste, 51 procent. Bekijk hier de uitslagen!
‘Die komt er bij ons thuis niet in!!’
Jongens zijn stelliger in hun uitspraken dan meiden. Ze vinden het belangrijker om te kunnen zeggen wat zij willen. En ze zijn volgzamer dan de jongens. Mogen ouders jou verbieden een relatie te hebben met iemand die zij niet zien zitten? Dat mogen ouders, zegt 32 procent van de jongens tegen 24 procent van de meisjes. Van de jongens vindt 31 procent dat de leraar het dragen van hoofddoekjes mag verbieden tegen 18 procent van de meisjes.

Alle uitslagen op de website van Top-x.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website