AD.nl – Gouda – Toch geen debat moskeeën met Wilders

AD.nl – Gouda – Toch geen debat moskeeën met Wilders
Toch geen debat moskeeën met Wilders
Door ANNE KOMPAGNIE
GOUDA/WADDINXVEEN – Er komt op 16 mei toch geen debat tussen de vertegenwoordigers van de Goudse moskeeën en Geert Wilders in Waddinxveen.
afbeelding vergroten Geert Wilders.

De PVV-leider gaf gistermiddag aan niet in te gaan op de voorwaarden van Marokkaanse Moskeeën Unie Midden-Holland en omgeving.

Die eiste dat zij zeggenschap zou krijgen in de te kiezen agendapunten en de dagvoorzitter. Ook wilde de unie een gezamenlijk akkoord over de omvang van de delegatie van beide partijen.

Wilders peinst er niet over om de eisen in te willigen. ,,Iedereen is welkom bij het debat, maar het is niet aan de aanwezigen om voorwaarden te stellen,’’ zei hij gisteren tegen TV-West. Hij stelde dat de moskeebesturen hiermee ’een grote kans laten liggen’. ,,Maar als zij niet komen, doen we het maar zonder de beroepsmoslims.’’

Wilders heeft specifiek voor Waddinxveen gekozen, omdat de problemen met allochtonen in Gouda volgens hem bijzonder groot zijn. ,,Helaas blijkt uit de aanmeldingen tot nu toe dat van de 150 mensen er slechts 10 tot 15 een islamitische achtergrond hebben.’’

Yassin Abouyaalaa van de Marokkaanse Moskeeën Unie Midden-Holland had gistermorgen nog een persbericht doen uitgaan waarin hij aangaf wél het gesprek aan te willen met Wilders. ,,Wij hebben van hem een aangetekende brief ontvangen, die serieus behandeld en geconcludeerd dat het – ondanks mijn persoonlijke afkeer van de man – in het belang van de samenleving is om te praten.’’

Maar Abouyaalaa wil wel van tevoren weten waarover. ,,Moeten we een islamdeskundige meenemen? Of gaat het gesprek over problemen in de stad Gouda? Het is alleszins redelijk om daar nu al duidelijkheid over te vragen.’’

Abouyaalaa vindt het niet verstandig dat Wilders niet op de voorwaarden in gaat. ,,Hij stoort zich aan onze eisen, terwijl hij zelf de laatste maanden niets anders heeft gedaan dan eisen stellen. Hij is door tal van moskeeën in het land uitgenodigd om te debatteren, maar ging nergens op in. Hij stelt zich arrogant op en dat zal niet leiden tot een gezamenlijk gesprek.’’

Ook directeur A. Ben Aïssa van de islamitische basisschool Al Qalam in Plaswijck zal niet ingaan op de telefonische uitnodiging die hij voor het debat ontving. ,,Wij zijn een basisschool, waar kinderen op zitten die geloven en ook kinderen die niet geloven. Het is niet onze taak ons te mengen in politiek-religieuze discussies, wij blijven liever neutraal.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website