Zoeken naar een 'zuivere' Islam – Media overzicht

Hieronder een overzicht van de interviews met mij over het onderzoek Zoeken naar een ‘zuivere’ Islam.

 • GPD / Regionale Dagbladen

Algemeen – Binnenland – ‘Jongeren geloven uit verzet in islam’ | bndestem
‘Jongeren geloven uit verzet in islam’

door Mayke Calis. zaterdag 05 april 2008 |

Zaterdag 5 april 2008 – Antropoloog Martijn de Koning promoveert deze maand op onderzoek naar de islambeleving onder jonge Marokkaanse moslims. ‘Ze worden apathisch van alle discussies over de islam.’

 • De Pers

Jonge Mocro’s beleven de islam intenser dan ooit – vrijdag 25 april 2008 – DePers.nl
Onderzoek Martijn de Koning liep zes jaar mee in Goudse moskee

Door: Peter Wierenga

Zes roerige jaren trok antropoloog Martijn de Koning dagelijks op met tieners van Marokkaanse afkomst. En zag hoe de islam steeds belangrijker werd in hun leven.

‘In een buurthuis knalde de hiphop uit de speakers’, vertelt Martijn de Koning. ‘De jongens zaten te roken en te drinken. Tot er een bandje met koranrecitaties werd opgezet. Binnen vijf minuten verdwenen alle asbakken en drankflessen, ook al is het gros van de jongens Berber en verstaan ze amper Arabisch.’

Via: Al-yaqeen
De AIVD en de politiek hebben te veel angst voor salafistische groeperingen, vindt Martijn de Koning. De kritiek van deze radicale moslims op de democratie maakt ze nog niet tot een bedreiging.

 • Reformatorisch Dagblad

Zoektocht naar zuiverheid – Binnenland – Reformatorisch Dagblad

11-04-2008 19:56 | Jacob Hoekman

Marokkaanse jongeren in Amsterdam West in contact met de politie.

Allah is voor Marokkaanse jongeren niet alleen maar de ongenaakbare god in een onbereikbaar universum. Al klinken die woorden in de moskee meestal niet, sommige islamitische jongeren beschrijven Allah wel degelijk als vriend, waarbij de tranen vloeien. Wars van alle bijkomende tradities, spitten jongeren in hun zoektocht naar puurheid door naar de beoogde kern: een leven zoals Allah het heeft bedoeld. Soms met alle gevolgen van dien.

 • Nederlands Dagblad

Nederlands Dagblad 1
Salafisme als blingbling door onze redacteur Herman Veenhof

Jonge Marokkanen hanteren steeds vaker de islam als vormend element van hun identiteit, zegt Martijn de Koning in een studie waarop hij morgen promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

GOUDA – Martijn de Koning volgde zes jaar lang een groep jongeren in Gouda, Marokkaanse Nederlanders van twaalf tot 21 jaar, jongens en meisjes, van vmbo tot hbo. Zij klampen zich steeds bewuster vast aan de islam als hun identiteit, ondervond hij.

Nederlands Dagblad
Radicale imams worden gematigder van onze redactie kerk

AMSTERDAM – Voorheen als radicaal geldende imams worden gematigder. Dat zegt Martijn de Koning, die morgen aan de VU in Amsterdam promoveert op de toegenomen islambeleving bij een groep jonge Marokkaanse Nederlanders uit Gouda.

 • AD

AD.nl – Binnenland – ‘Moslimjongeren zijn niet zo religieus’
‘Moslimjongeren zijn niet zo religieus’
Door MAAIKE RUEPERT
Zes jaar lang trok hij op met ruim 200 Marokkaanse jongeren in Gouda om hun beleving van de islam in kaart te brengen.

Vijf vragen aan antropoloog Martijn de Koning (35), die vandaag zijn proefschrift over dit onderwerp verdedigt.

 • Trouw

Trouw, hetNieuws| nederland – Integratie / Tussen alle verleidingen zoeken naar vroomheid
Integratie / Tussen alle verleidingen zoeken naar vroomheid
Moslimjongeren zijn voortdurend aan het schipperen
Rob Pietersen

Als een bandje met hiphop werd verruild voor koranrecitaties, werd er ineens vroom gekeken. Veel jonge moslims hebben twee gezichten.

Vijf tumultueuze jaren bracht hij dag in dag uit door in een Goudse moskee, bij moslimjongeren die zich verdiepten in de koran. Maar die tussendoor ook sites met liefdesadviezen en -testen bezochten.

Antropoloog Martijn de Koning promoveert vandaag op de Vrije Universiteit van Amsterdam op zijn onderzoek ’Zoeken naar een zuivere islam’, over de speurtocht van jongeren naar vroomheid in een leven vol verleidingen.

De jongeren met wie hij in moskee Nour in Gouda contact had, toonden belangstelling voor het salafisme, een orthodoxe stroming. Ze radicaliseerden, zo vond de omgeving.

 • NRC-Next / NRC Handelsblad

Een moslim is meer dan moslim alleen – nrc.next
Een moslim is meer dan moslim alleen

Door Sheila Kamerman
17 april 2008 07:00

De islam is één aspect van de identiteit van moslimjongeren. Maar hoe meer ze als moslim worden gezien, hoe sterker ze zich moslim voelen.

Gouda. Het hoofd van het islamitische meisje is altijd onderwerp van gesprek. Als er een hoofddoek omheen zit, moet ze uitleggen waarom ze die draagt. Zit er geen hoofddoek omheen, dan wordt haar gevraagd waarom niet. Ze moet zich verantwoorden als ze op school is, bij de sportclub of op het werk. Ze moet uitleg geven aan moslims en aan niet-moslims. Ze wordt, kortom, constant aangesproken op haar moslimzijn.

 • Wereldomroep

Islam belangrijker voor Marokkaanse jongeren – RADIO NEDERLAND WERELDOMROEP – NIEUWS
Islam belangrijker voor Marokkaanse jongeren

door Michel Hoebink

Nederlands Marokkaanse jongeren oriënteren zich steeds meer op het geloof. Volgens antropoloog Martijn de Koning is dat een direct gevolg van de verharding van het debat over de islam. Deze week verdedigt hij zijn proefschrift over dit onderwerp.

 • De Groene

De Groene Amsterdammer
Drinken en blowen met rap en Koran
? Marokkaanse jongeren en religie

Zes jaar verbleef Martijn de Koning als jongerenwerker en onderzoeker in een moskee in Gouda. Deze week promoveert hij op de religieuze identiteit van Marokkaanse jeugd. ‘De Nederlandse instanties hebben afgedaan. Er ontstaat een minizuil van de zuivere islam.’

 • Telegraaf (op basis van ANP-bericht)

Moslimjongere moet kiezen – Binnenland – Telegraaf.nl [24 uur actueel, ook mobiel] [binnenland]
Moslimjongere moet kiezen tussen twee identiteiten
AMSTERDAM – Marokkaans-Nederlandse jongeren hebben het gevoel dat ze moeten kiezen tussen de islam en hun thuiscultuur en de Nederlandse normen en waarden. Zij ervaren deze twee culturen veelal als onverenigbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Martijn de Koning, waar hij donderdag aan de Vrije Universiteit op promoveert.

 • Ad Valvas

08_27 AD VALVAS (PDF bestand)

One thought on “Zoeken naar een 'zuivere' Islam – Media overzicht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website