Media en het scheppen van de waan van de dag – 2

In de Volkskrant staat een goede bespreking door Anet Bleich van het boek van Frans Verhagen. In deze bespreking schrijft Bleich het volgende:

De rol van georganiseerde religie neemt af, de godsdienst wordt ook onder moslims steeds persoonlijker ingevuld, luidt een van de conclusies in het door Verhagen aangehaalde proefschrift Zoeken naar een zuivere islam van Martijn de Koning. Gek genoeg was er voor die geruststellende vaststelling weinig interesse. Zo zou de redactie van het programma Pauw & Witteman na een lang gesprek met De Koning tegen hem gezegd hebben: ‘dat is goed nieuws voor Nederland en goed nieuws voor de moslims, maar daar zitten wij niet op te wachten’.
Verhagen verbindt hieraan een stukje mediakritiek dat moeilijk zomaar kan worden weggewuifd. ‘Onderzoek op dit terrein wordt bekeken binnen vaste kaders: de angst voor de islam, radicalisering en terrorismedreiging, arbeidsmarktproblemen voor jongeren, gebrekkige participatie van vrouwen, jeugdcriminaliteit.’ Er is ‘slechts plaats voor een beperkt aantal verhalen en die zijn vaak negatief getoonzet’.

In dat stuk lijkt het alsof dat ‘goede nieuws’ betrekking heeft op het afnemende belang van ge-institutionaliseerde religie. Dat klopt niet. Zie voor het stuk waar het om gaat HIER. (Om onverklaarbare reden werkt de originele link niet meer, maar deze dus wel).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website