Een opmerkelijk bericht gisteren in het Eindhovens Dagblad:

Bezoeker reageert luidkeels op preek van imam in Eindhoven

Een bezoeker heeft het vrijdaggebed in de Al Fourqaan moskee in de Otterstraat in Eindhoven verstoord, door luidkeels te reageren op de preek van de imam. Deze had ‘onrecht’ als thema.

Het moge duidelijk zijn dat Egypte ‘leeft’ onder moslims. De meeste reacties die ik gehoord heb waren begripvol over de emoties van de man, maar afkeurend over de wijze waarop en het tijdstip waarop hij zijn ongenoegen uitte. Maar daar gaat het me niet persé om. Het gaat me om deze foto:


En dan vooral om het bijschrift:

De imam Eisha Bersham van de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven was geen gevaar voor de nationale veiligheid. ANP Photo

Dezelfde foto met hetzelfde bijschrift komen we vaker tegen en wel in artikelen van BN/De Stem over de omstreden komst van Mohammed Al Arifi in 2011:

LPF: imam toegang Eindhoven ontzeggen

De Eindhovense raadsfractie van de LPF wil dat het college van B en W imam Mohammed Al Arifi de toegang tot de stad ontzegt

Omstreden imam naar Arabische conferentie Eindhoven

imam Mohammed Al Arifi uit Saoedi-Arabië komt vrijdagmiddag spreken in de Al Fourkaan-moskee in Eindhoven

College Eindhoven: geen verbod voor omstreden imam

Imam Al Arifi is vrijdagmiddag gewoon welkom in Eindhoven.

Het bijschrift is dus telkens hetzelfde en heeft niets te maken met de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag noch met die van Al-Arifi. De zin in het bijschrift over de Bosnische imam Eisha Bersham verwijst naar de zaak waarbij deze imam van de Al-Fourqaan moskee werd uitgezet en komt ook letterlijk terug in diverse artikelen daarover. Deze imam werd in 2005 door toenmalig minister Verdonk uitgezet omdat hij een gevaar zou zijn voor de nationale veiligheid samen met twee andere imams.Eén van de drie vertrok vrijwillig, maar de twee anderen, Mahmoud en Bersham, gingen in hoger beroep. In 2006 , en daar verwijst het bijschrift naar, werd deze uitspraak in hoger beroep ongedaan gemaakt. In 2007 werd vervolgens door de Raad van State bepaald dat beiden wel terecht waren uitgewezen. De foto zelf overigens lijkt daar niet bij te horen. Als we deze zoeken in de database van het ANP dan komen we uit op 2 september 2002.

Het is nog niet zo’n icoonfoto (icoonbijschrift is misschien beter) als van Marokkaans-Nederlandse jongeren waar Martijn Kleppe zo’n mooi verhaal over heeft geschreven. Daarover stelt hij:

PhotoQ – Columns – Top die foto!

Het blijft natuurlijk speculeren maar het lijkt er sterk op dat de betrokken redacteuren een beeld in hun hoofd hebben als ze een nieuwsbericht schrijven. Vervolgens gaan ze op zoek naar een foto die voldoet aan dat beeld. Het is een logische werkwijze die ik ook regelmatig toepas wanneer ik beeldmateriaal zoek voor bijvoorbeeld een lezing. Dan zoek ik ook die ene foto die mijn beeld van een gebeurtenis het beste verbeeldt. Grote kans dat ik dan ook wel eens een foto laat zien van iets dat niet hetgeen is waar ik het voor gebruik. Een vergissing is immers menselijk.

In dit geval is de foto geen probleem; het is de Al Fourqaan moskee en in alle berichten gaat het ook over die moskee. Het bijschrift is wel een probleem; fouten kunnen gemaakt worden en ik vraag me af hoeveel mensen het hebben opgemerkt maar je mag toch ook van internetredacties van kranten verwachten dat ze een iets zorgvuldigere eindredactie hebben.