Welkom in Eurabia III: Islamofobie

You may also like...

4 Responses

 1. HPax says:

  Ad ´Islamofobie en ‘ras’.
  ´Dan vergeten we dus dat a) een ras niet bestaat maar een sociale constructie is´ …

  Taal: Nederlands, Frans, Chinees enz. zijn sociale constructies (i.e. cultuur) en bestaan (dus) niet. Is dat zo?

 2. van kaas says:

  Tjongejonge. Islamofobie betreft dus een discriminerende houding in de tegenstelling tussen “de blanke, seculiere/christelijke autochtonen” versus “zwarte mensen en moslims”. De omschrijving van de tegenpolen is toch wel heel erg uit de losse pols, beste Martijn. Wat denk je van de tegenstelling tussen moslims en moslims? Was het niet zo dat het Islamitisch terrorisme, dat Islamofobie voortbrengt, vooral moslims treft?
  Wat ik mis in de bespreking is de Islam als politiek vehikel; de Islam van de koning van Marokko, de Amicales, de Istiqlal. Dat was zeker onbespreekbaar op de conferentie van EMCEMO?

 3. Jurrien says:

  Helaas wil de schrijver van dit stuk niet accepteren dat er grenzen zijn aan de plooibaarheid in schikkelijkheid van autochtone Nederlanders. De Zwarte Pieten discussie is daar HET voorbeeld van. Jarenlang wordt er kritiekloos maar aangenomen dat culturen van anderen even waardevol zijn als die van ons zelf. Op basis van gelijkheid misschien?
  [i]”het is ook een ontkenning van het feit dat de Nederlandse geschiedenis bol staat van racisme en dat met name blanke autochtone mannen in Nederland voordelen hebben die alleen te maken hebben met het feit dat ze geboren als blanke autochtone mannen. Nederland is er groot mee geworden zeg maar via slavernij en kolonialisme.”[/i]
  Wel ja, onze welvaart dankzij slavernij en kolonialisme. De Gouden eeuw ligt toch echt al een paar eeuwen achter ons hoor! Ik krijg er in ieder geval geen schuldgevoel bij. En de mensen die in ons land wonen en afstammen van de voormalige slaven, mogen nog eigenlijk best dankbaar zijn ook. De afstammelingen van hen die achterbleven staan elkaar vanwege stam afkomst nog steeds naar het leven.
  En wellicht zou de schrijver zich kunnen afvragen waarom zoveel niet-westerlingen in het “rijke westen” en Nederland willen komen wonen. We hebben blijkbaar toch nog iets goed gedaan.

 1. February 24, 2014

  […] [full disclosure: uw antropoloog is betrokken bij het opstellen van bovenstaande tekst. Voor een eerdere beschouwing zie: Welkom in Eurabia III: Islamofobie] […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *