De Impact van Etnisch Profileren

Etnische minderheden worden er bij politiecontroles vaker uitgepikt dan ‘witte’ Nederlanders. Niet omdat ze iets gedaan hebben maar vanwege hun huidskleur of etnische afkomst. Dat is etnisch profileren en het feit dat ‘witte’ Nederlanders hier geen last van hebben en zich hier, voor zichzelf, niet druk over hoeven te maken is wit privilege.

Voor het rapport Gelijkheid onder druk: de impact van etnisch profileren vroegen Amnesty International en Open Society Justice Initiative aan Nederlandse mannen van verschillende etnische afkomst: Wat betekent het om te worden onderworpen aan etnisch profileren door de politie? Hieronder kun je hun reacties bekijken.

In dit filmpje het verhaal van Sidney Mutueel, hoofdinspecteur van politie in Rotterdam.

‘Op het moment dat ik mijn uniform uittrek ben ik een burger… en dan word ik door mijn eigen collega‚Äôs staande gehouden en dan word ik op een hele brutale, onvriendelijke manier benaderd en dat doet iets met me.’

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=ZCd1gYUcaPA]

Zie HIER voor de rest van de filmpjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website