Nietzsche dronk geen wijn

You may also like...

3 Responses

  1. Alaskis says:

    Leuk artikel, Pooyan!
    Vaak loopt op deze blog behoorlijk door elkaar wat je zou moeten weten en wat je zou moeten vinden.
    Dank voor wat ik van je kwam te weten over water en wijn! Nu snel naar buiten om als nette bejaarde dame in plaats van Cabernet een fles Shiraz aan te schaffen.

  2. René says:

    Islam is de verpersoonlijking van de anti christ.
    Islam is extreem intolerant en gewelddadig

  3. VHJM van Neerven says:

    Beste Pooyan , beste Martijn,

    Erg mooi en zinvol stuk; dank voor het plaatsen. Het zou me genoegen hebben gedaan als Nietzsche in het Duits geciteerd was: de Engelse vertalingen zijn bijna allemaal belabberd en hebben tot veel misverstaan van deze grote denker geleid.
    Zo o.m het hier weer aangehaalde misverstand dat FN tegen “het” Christendom was. Dat was hij niet. Hij keerde zich tegen een bijzonder soort van Christendom, het barokke en piëtistische soort dat hij in Zuid-Duitsland en Zwitserland aantrof, een dat zich haast uitsluitend met Jezus en de Evangelieën bezig hield. Een uitloper van die tak kennen we nu als de Born-Again Christians —en dat verklaart ook de misvatting over “de Christelijke moraal en de nadruk op zondes.”
    Ja, aar is dit soort Christenen door geobsedeerd. Maar het is heel wat anders dan het Lutheranisme in Duitsland, Gereformeerden en Katholieken (alle soorten) in Nederland vandaag.

    Het is spijtig te zien dat mensen, die nauwkeurig onderscheid maken tussen de vele takken van de Islam, zo slordig-monolithisch met Christenheid omspringen. Ik zou zeggen: kijk eens naar het Carnaval in het oude Rooms-Katholieke Zuiden van ons land en in aangrenzend Rijnland. Het feest light ingebed tussen de Zondagsmis ban vandaag en en de dienst met het Askruisje aanstaande Woensdag. Daarna begint een veertigdaagse Vasten, die heel wat minder aandacht krijgt dan zijn Moslim tegendeel. Zowel de mis en het Evangelie van vandaag als de rite van het askruisje leggen alle aandacht op het aardse leven en het genot daarvan. Veel Christenen zullen zich dan ook moeiteloos in Hafez en zijn prachtige gedichten herkennen. Maar ja, die Perzen ook, nietwaar?
    Kijk daarna eens op de Veluwe en in de rest van de Nederlandse bijbelgordel rond: geen spoor van dat al!

    Ik wil maar zeggen: kan er voortaan over godsdienst, welke dan ook, wat zorgvuldiger geschreven worden door mensen die er toch voor doorgeleerd hebben? Dat zou alle gelovigen een hart onder de riem steken (of was het nou een riem onder het hart?) Enfin, met alle onzin elders over geloof uit intellectuele en de opportunistische hoeken was hier dit artikel van Pooyan Tamimi Arab een ware traktatie op deze mooie Zondag! Hartelijk dank, het ga jullie goed ennuh…
    Graag meer!

    Groet,
    Vincent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *