Anti-moslim racisme – Van islamkritiek naar geweld

You may also like...

3 Responses

 1. Bas says:

  Twintig jaar geleden was het “Turken en Marokkanen X en Y” (vul maar in) en dat is later naadloos overgegaan naar “moslims X en Y”. Alleen die constatering al laat wat mij betreft zien dat veel zogenaamde islamkritiek gewoon racisme met een ander sausje is.

  Beetje off-topic, maar politieke voorkeur is op deze manier ook geen vrije keuze. Als ik mijn GL lidmaatschap en bijbehorende overtuigingen zou inruilen voor die van het FvD, dan zou ik ik mijn sociale kringen een groot probleem hebben. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van de voorkeur voor progressief of conservatief genetisch bepaald is.

 2. Gerard says:

  Gebrekkige analyse staat heldere waarneming hier flink in de weg. Gebrek aan onderscheidend vermogen is misschien wel het grootste probleem bij dit onderwerp in de huidige discussies over religie.
  Geloof is echt in alle opzichten iets totaal anders dan een vaste objectieve eigenschap als huidskleur. Geloof staat niet in je DNA, en is volledig bewust ontwikkel-/veranderbaar (weet ik als met veel inspanning vrijgevochten niet ongelovig ex christen) Dat onderscheid is cruciaal. Geloof is geen ziekte. Vrije keuze bestaat niet, wel discipline en verantwoordelijkheid. Voor je huidskleur ben je niet verantwoordelijk, maar voor je geloof wel degelijk. Het grote kwaad dat jij hier aanhangt is het systematisch wegwuiven van eigen verantwoordelijkheid, in plaats van ieder individu daarop aanspreken. Het goedpraten van kritiekloos en slap volgen van een geloofssysteem van vader en moeder legitimeert afsluiting voor andere inzichten en dus vooruitgang en ontwikkeling, waarbij tenslotte nieuwe inzichten zullen moeten worden opgenomen in oude denkstructuren. Als die opening wordt geblokkeerd volgt stilstand en dus achteruitgang. Dat de enorm sterke emotionele en sociale binding met een omgeving en met een bepaald geloofssysteem die opening lastig maakt doet niets af aan ieders verantwoordelijkheid om zelfstandig te blijven denken en je eigen geloofspakket kritisch te blijven bejegenen. Zoals we op elk ander terrein ook open discussie aangaan om eigen standpunten te kunnen blijven ontwikkelen en afstemmen met onze omgeving. Juist dan ook komt het besef dat andermans geloof ook niet zo heel erg vreemd is misschien, en daaruit volgt tolerantie.
  En dit staat dus echt volledig los van discriminatie op basis van huidskleur. Dat toevallig bevolkingsgroepen op aspecten geloof en huidskleur samenvallen verwart een heleboel mensen, zowel links als rechts. Daarnaast wordt ook nog eens heel veel kritiek op een geloof (het ‘systeem’) verward met kritiek op de aanhangers daarvan. Dat zijn 2 totaal verschillende dimensies! Volstrekt open legitieme geloofsdiscussies worden steeds weer dichtgetimmerd door deze verwarring. Veel mensen hebben moeite met abstractere filosofische geloofsdiscussies en blokkeren op de pijn die aanhangers voelen als hun overtuigingen ter discussie worden gesteld. Maar dat moeten we nu juist wel opzoeken, en partijen zullen toch de zelfdiscipline moeten opbrengen om hun eigen pijn te dragen, en zich open te stellen voor de meningen van anderen. Als we dat kunnen kan een nieuwe (denk- en geloofs-)vrijheid ontstaan als doorontwikkeling in de verhouding tussen (ex-)christelijke, humanistische en islamitische cultuur.
  Het onderscheid tussen kleur en geloof is daarvoor van fundamenteel belang.

 3. Max says:

  Islam is geen ras.Moslims zijn geen ras. Het zijn misleide mensen, die geïndoctrineerd zijn met religieuze leugens en daar vervolgens mee worden onderdrukt….Een persoon die kritisch is op het christendom wordt toch ook geen christenofoob genoemd? Wanneer er bijvoorbeeld iemand kritisch is over het socialisme wordt deze persoon ook niet verweten socialisten te haten. Is een ex-moslim/islamcriticus dan wel een moslimofoob?…De oorsprong van de Islam is al het toppunt van racisme, geweld en intolerantie. Dat verdient wel degelijk kritiek. Sterker nog als je daar geen kritiek op hebt, dan heb je geen benul van wat “racisme” inhoudt….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *