“Je kunt altijd terugkomen tot het goede” – @Nieuwsuur over herbronnen, segregatie en waar gaat het heen?

You may also like...

8 Responses

  1. Bert Erends says:

    Alles wat afwijkt van mainstream wordt door mainstream als bedreigend gezien en moet bestreden worden. Levend met antroposofie ervaar ik dit al tientallen jaren. Hoezo artikel 1 van de Grondwet?
    Schokkend populisme van Groen Links!

  2. Afo Mekkaoui says:

    “Groen Links” in de war !

  3. dirk den boer says:

    Heb het ook gezien, heel interessant voor de antropoloog lijkt me en voor de mensen en politiek bezig met integratievraagstukken natuurlijk, vandaar de Kamervragen. Ik dacht direct aan The Invention of Tradition , de klassieker van Hobsbawm. En aan de idealen van het Manichaeisme, religie inmiddels ter ziele, maar 1000 jr lang van groot belang en impact in Midden Oosten, Noord Afrika en China. Ook daar het ideaal (de 100%) van een ascetisch leven (geen muziek, vlees,rijkdom, alcohol, seks)dat door een kleine minderheid uitverkorenen gepraktiseerd werd, maar door de gewone gelovige(20% of nog minder gerealiseerd) natuurlijk niet, alhoewel het in een later leven , na reincarnatie, wel zou kunnen, en dat wisten de volgelingen. Deze Manichaeers, en de verwante Katharen (Frankrijk) en Bogomielen (Balkan), werden in hun tijd om die afwijkende idealen overal vervolgd, gemarteld en terecht gesteld. De twijfels en kritiek die je nu ziet rond asceten en salafisten is dus niet meer dan een trifle vergeleken met het leed en die vervolging van vroeger. We gaan vooruit!

    • Bert Erends says:

      Het manicheïsme is niet dood. Het manicheïsme is een religie van vrijheid en liefde, Christelijke liefde, het kwaad niet veroordelen, maar ‘verlossen’. Etty Hillesum (1914-1943) zou je een voorbeeld kunnen noemen, zij veroordeelde het kwaad dat haar werd toegebracht niet en verbond zich begrips- en liefdevol met de belijders van dit kwaad. De Amerikaanse Marietta Jaeger, die de moordenaar van haar dochtertje vergiffenis schonk en de rest van haar leven actie voerde tegen de doodstraf, vandaag geïnterviewd in Trouw (kan geen link vinden) zou je een voorbeeld kunnen noemen. Het liefdevol verdiepen in de Islam is wellicht een voorbeeld; zo ook wellicht het wetenschappelijk bestuderen van islamofobie en daarvan onder andere verslag doen op deze blog.

      • Bert Erends says:

        Nog even ter verduidelijking. Met de laatste twee voorbeelden wil ik dus niet zeggen dat islam en moslims het kwaad zijn, maar de de haat en angst jegens islam en moslims.

  4. wilbert says:

    Alles draait om art 1 van de grondwet. Gelijkheid voor iedereen, mannen/vrouwen,homo’s etc. en schuurt het nu precies. Daar past niet mannen/vrouwen apart om nog maar te zwijgen wat ze over homo/lesbo te melden hebben

    • Bert Erends says:

      Artikel 1 van de Grondwet geeft nu juist de betreffende mensen het recht zo gescheiden in die zaal te gaan zitten. Het artikel verplicht niet tot gemengd door elkaar te zitten.
      Ik heb het interview niet opnieuw bekeken, maar ik kan me niet herinneren dat de geïnterviewden iets over “homo/lesbo” meldden.

  5. dirk den boer says:

    In de USA heb je sinds 1960 die desegregatie, grex=kudde (van gelijken), betekent dus letterlijk tegen-ontkudding, en komt neer op schoolbussing van zwarte en blanke kindertjes naar gemengde scholen. In NL bestaat dit niet (bestond niet tot voor kort) vanwege lange gezamenlijke geschiedenis, opvoeding en cultuur, maar ik vraag me wel af: hoe moet het met de kindertjes van die salafisten op onze scholen? Mogen ze naar muziek luisteren, samen zingen? korte mouwtjes? school zwemmen?
    en worden ze gepest? Ik ben dan toch geneigd naar: terug naar segregatie, birds of a feather, should flock together (de kudde, zwerm), gezellig onder elkaar en er is geen centje pijn meer! Al blijven sommige beroepen en functies (politie?) in het latere leven dan wel een gesloten deur. De universele rechten van de mens gaan vaak net een deur te ver, kijk naar Myanmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *