NRC – Sheila Kamerman: Verkeerde Vrienden

NRC Krantenarchief
Verkeerde vrienden

Sheila Kamerman
Vooral jongeren uit problematische gezinnen zijn gevoelig voor groepsinvloed
De vriendengroep heeft op een tiener meer invloed dan zijn ouders. Maar wat te doen als een vriendengroep een jeugdbende wordt?
De grootste angst van ouders met tienerkinderen is dat ze verkeerde vrienden krijgen, zegt pedagoog en onderzoeker Bas Levering van de Universiteit Utrecht. Al die ouders weten hoe belangrijk vrienden zijn en hoe groot hun invloed is. Daar hebben ze geen onderzoek voor nodig.’ Vrienden openen het venster op de wereld, zegt hoogleraar jeugd en kinderstudies Wim Meeus van de Universiteit Utrecht: De vrijetijdscultuur waarbinnen tieners zich bewegen is grotendeels georganiseerd rond vrienden. Kinderen leren alles van elkaar: hoe ze contact leggen met het andere geslacht, welke films of muziek cool zijn, alcohol drinken en welke kleding ze moeten dragen om erbij te horen.’
De invloed van leeftijdgenoten (peerpressure) op jongeren is groot, vindt pedagoog en voormalig jeugdhulpverlener en maatschappelijk werker Marinus Traas. Hij promoveerde onlangs aan de Universiteit van Tilburg op een studie naar de oorzaken van jeugdcriminalteit. Peerpressure is prima als het om fijne vriendschappen gaat, maar de invloed van leeftijdgenoten wordt een probleem als tieners in een groep ongewenst gedrag van elkaar gaan overnemen. In de ernstigste vorm gaat het om kopieren van crimineel gedrag. Vooral adolescenten uit kansarme, problematische gezinnen zijn gevoelig voor de invloed van peers, stelt Traas. Bij hen vindt de socialisatie vooral buiten het gezin plaats. Zij zijn extra kwetsbaar en worden eerder meegezogen in de criminaliteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website