Pseudo-wetenschappelijke charletanerie

Wie zich niet door een ideologische pro- of anti-islamitische stellingname laat verblinden, ziet dan al gauw dat Jansens werk op puur inhoudelijke en methodologische gronden niet deugt. Het stemt tot nadenken dat een man als Jansen zonder blikken of blozen de grootste nonsens over de koran als wetenschappelijke waarheid durft te presenteren; het stemt nog meer tot nadenken dat blijkbaar geen collega-arabist de moeite neemt om dergelijk prutswerk publiekelijk aan de kaak te stellen.

Een wetenschapper als Jansen maar bijvoorbeeld ook Afshin Ellian besmeuren wetenschappelijk onderzoek en gezag met pseudo-wetenschappelijke charletanerie. Leezenberg fileert kort maar krachtig het werk van Jansen in:Onwetendheid of oplichterij? Hans Jansen als islamkenner. Lees dit uitstekende stuk van Michiel Leezenberg. Hij doceert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is verbonden aan het MA-programma ‘Islam in de moderne wereld’. Dit stuk verscheen eerder in ZemZem 2008, nr. 2 (www.zemzem.org). Met dank aan Huub voor de tip.

One thought on “Pseudo-wetenschappelijke charletanerie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website