Dar al 'Ilm – Het nationale Islam Congres

UPDATE: Het congres is inmiddels geweest. Ik zal op mijn blog een impressie plaatsen inclusief mijn presentatie. Dit zal op zondag of maandag gebeuren. Wil je daarvan op de hoogte zijn, klik dan op de volgende link: Subscribe to C L O S E R by Email

UPDATE: lees HIER mijn verslag

Het Instituut voor Islam Studies Dar al ‘Ilm (Huis van de Kennis) organiseert op 16 mei in Amsterdam het Nationale Islam Congres. Een volgens mij vrij unieke aangelegenheid waarbij moslims-met-de-pet, academici en islamitische geleerden en predikers van verschillende ‘gezindten’ uit binnen- en buitenland bij elkaar komen op één congres. Onderdeel hiervan is ondermeer het Academisch Congres over salafisme. Daarbij zal het onder meer gaan over de historische achtergronden van salafisme, kenmerken van het salafisme, opkomst van salafisme in Engeland en Nederland, debatten over salafisme, rol van internet en over salafisme in relatie tot Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Interessant en uniek denk ik is de mix van sprekers. Zowel mensen als Khalid Yassin, Bilal Phillips, Haitham al-Haddad als Maurits Berger, Henk Vroom en ondergetekende zullen aanwezig zijn evenals Nederlandse moslims binnen en buiten de salafisten beweging.

Nationaal Islam Congres – Dar al-‘ilm!

Op 16 mei 2009 vindt het Nationaal Islam Congres plaats in de Apollohal te Amsterdam. In maar liefst 3 congresruimtes zullen er doorlopend verschillende lezingen, paneldiscussies, workshops en vragensessies plaatsvinden. Daarnaast zal er in één van de congresruimtes het “Academisch Congres over Salafisme” plaatsvinden. Dit zal een bijzonder onderdeel zijn over een onderwerp die de laatste tijden nogal veel losmaakt.

Tijdens het Nationaal Islam Congres zullen gerenommeerde en enerverende nationale en internationale sprekers de podia bestijgen en ons voorzien van inspirerende lezingen. Het is voor de eerste keer in Nederland dat er zoveel prominente sprekers op één congres samenkomen!

Naast de leerrijke ervaring die dit congres zal bieden, zult u ook kunnen ontspannen en nieuwe contacten opdoen. Er zullen diverse stands zijn waar u onder andere islamitische boeken, cd’s, digitale Korans, kleding, geurtjes en snuisterijen kunt aanschaffen. Er zijn informatiestands over onder andere bedevaartreizen, islamstudies, huwelijk, scheiding, testamenten en nog meer!

Onderwerpen als de rol van de islamitische organisaties, de jongere generaties, leiderschap, islam in de media en de publieke ruimte, rol van de shari’a raden en shari’a in Nederland, islamitische comedy, gemeenschapsvorming, islamitisch bankieren, da’wah (missie) en dialoog, moslimvrouwen en activisme, zullen aan bod komen. Op zich zijn al deze onderwerpen niet echt nieuw, maar de combinatie met de mix van sprekers maakt het wel bijzonder denk ik en het werd ook wel tijd dat zoiets zou plaats vinden.
Bekijk hier de trailer:
[flashvideo filename=http://www.youtube.com/watch?v=MkSaF7rvB1I /]

3 thoughts on “Dar al 'Ilm – Het nationale Islam Congres

  1. Lekker weg in eigen land: Nationaal Islamcongres

    board.pngAlvast in de agenda noteren: 16 mei, Amsterdam, het Nationaal Islam Congres. Dat zijn drie congreshallen vol inspirerende sprekers, entertainment, debat, en om het allemaal soepel te laten verlopen zijn er diverse gekwalificeerde tolken aanwezig in de zaal. Want ja, dat Islam Congres is een middag met internationale allure. Zo zal niet alleen de Nederlandse dhimmi-gemeenschap acte de presence geven om de islam een hart onder de riem te steken, er is ook een heuse haatimam uit de USA overgevlogen. Oftewel: vuurwerk verzekerd! Dat wordt weer lekker Ayaan doodwensen en homo’s afmaken, met een beetje geluk zetten ze d’r nog een dramatisch galmpie onder ook. Wat zegt u? Overdreven? Mwah. Check die sprekers dan. Als eerste is daar Khalid Yasin, de imam die als het aan de PvdA, CDA en PVV ligt Nederland niet eens inkomt omdat hij o.a. de doodstraf voor homo’s in wil voeren. Ook aanwezig is arabist Maurits Berger. Maurits is van mening dat Ayaan Hirsi Ali tongkanker toewensen best moet kunnen, want het ‘geeft uiting aan het gevoel van het onbegrepen slachtoffer’. Ach zo. Moeten we nog verder gaan? Waarom ook niet. Ook van de partij is Tariq Ramadan, gematigde bruggenbouwer en tevens vrouwen- en homohater. En tot slot hebben we nog Martijn de Koning, wetenschappelijk onderzoeker van berichtgevingen omtrent poster-bekrassingen. Meer pareltjes in de volledige sprekerslijst hierrr. Het belooft een inspirerend dagje te worden…

    Cool! Wat laat, maar ze hebben het opgepikt. Alle copyright regels schendend, knip en plak ik het hier gewoon. Nog iets gehoord van een fatwatje tegen GS en de andere honden?

  2. hoezo vrijheid van meningsuiting??
    je leeft in een “democratise land”, maar owe als een moslim zijn mening geeft.. want dan heeft ie aivd aan zijn broek hangen..

    AnywayZZ ik zal er zeker zijn met mijn sisters in islaam insha Allaah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website