Radicalization Series – Part I: The slippery slope of ethnic profiling

You may also like...

12 Responses

  1. dieanderesjaak says:

    Sorry martijn, ik ben wel wat gewend, maar deze lap tekst is zelfs mij te gortig.
    Heel kort dit: “How long are we going to talk about the children of migrants as being ‘Moroccan’, ‘Turkish’ or in the case of people living in the kingdom of the Netherlands (but outside the Dutch state) as Antillians?”
    Nou, zolang ze dat zelf ook blijven doen misschien? Als men op het wk in oranje shirts loopt ipv shirts van marokko en turkije is de integratie voltooid, kijk maar naar surinamers.
    Verder kijk ik uit naar je radicaliseringsthese.

  2. martijn says:

    Tsja, ik snap wat je bedoelt en je moet er even doorheen. Maar je kunt het ook lezen denk ik zonder alle quotes, maar ik vond alleen een link naar het rapport onvoldoende. Niemand heeft gezegd dat je deze blog leest ter ontspanning he…

    Wat je punt betreft, dat klinkt aardig maar je komt uit op een soort cirkel- of kip-of-het-ei-redenering: noemen wij hen zo, omdat zij zichzelf zo noemen of noemen zij zichzelf zo omdat wij hen zo noemen? Iets anders is, waarom zouden wij hen zo moeten noemen als ze dat zelf zouden doen? Als we serieus zijn met het aanspreken van deze mensen op hun Nederlandse burgerschap en van hen eisen dat ze zich ook identificeren met Nederland, dan zullen we dat zelf ook moeten doen. Anders kun je zelfs de vraag stellen waarom zouden allochtonen eigenlijk integreren in dit land? (hmmm ik bespeur hier een mooi onderwerp voor een nieuwe entry: waarom zouden allochtonen eigenlijk moeten integreren?).

    Duurt nog even voor die these komt hoor, want dit wordt een langlopende serie (ook wegens tijdgebrek, er is niemand die mij betaalt dus ik doe dit tussendoor en in mijn vrije tijd).

  3. Ik ben van mening dat het een zelfversterkend proces is. Zoals het ook kan omslaan in een ‘zelfverzwakkend’ proces, neem Surinamers en zelfs Turken gaven tijdens het WK al blijk van een dubbele loyaliteit.
    Maar vergeet niet dat in het pre-Fortuyn-tijdperk (net als in het geval van stigmatisering als oorzaak voor criminaliteit) eerst sprake was van versterking dan wel verheerlijking van de eigen identiteit, waarop een autochtone reactie (ook op de kosmopolitische houding van wat voor onze elite doorgaat) richting opbloeiend nationalisme volgde. Denk aan dat lullige incident van een paar jaar terug, toen scholieren met een NL vlaggetje op hun schouder geschorst werden, terwijl andere scholieren met voetbalshirts van Marokko, Turkije en Suriname op school verschenen.
    Er schuilt volgens mij nog een diepere oorzaak achter, die mede de grond is voor veel integratieproblemen. In de VS is het heel eenvoudig: je komt vrijwillig naar het land toe, je laat jezelf naturaliseren en dan ben je dus Amerikaan. Als Franse migrant wordt je citoyen, als Engelse migrant ben je British. De eisen waaraan je moet voldoen staan helder omschreven.
    In NL zie en merk ik dat de regels niet duidelijk zijn. Zelfs hoogopgeleide ex-pats die uitstekend NLs spreken en met Nederlanders getrouwd zijn, moet ik soms uitleggen hoe de zaken in elkaar steken, waarom iemand iets zegt of waarom hij of zij zo denkt. Ook mensen uit lagere social-economische categorieën en hoogopgeleide allochtonen snappen de sociale mores vaak niet.
    Tekenend vond ik die uitspraak van Maxima, die haar ingefluisterd werd door Pauline Meurs. Jij gaat net zoals ik wel eens naar conferenties in het buitenland. Ik heb geen enkele moeite om de NL’ers tussen de deelnemers te spotten en opmerkelijk genoeg weten zij vaak ook wie NL’ers zijn, zonder dat ze kunnen uitleggen waarom. Kleine dingen zoals grappen tijdens presentaties die alleen door Engelsen en Scandinaviërs begrepen worden, meestal zinvolle maar wel rommelige presentaties (je komt alleen als je iets te melden hebt, maar voorbereiden is weer te veel van het goede), een licht zelfverzekerde houding, het op de spits drijven van een discussie en vervolgens weer afzwakken van de verschillen, allemaal kleine Nederlandse (beter gezegd Hollandse) eigenaardigheden.
    De culturele identiteit van Nederlanders is juist zeer sterk, maar de regels zijn niet omschreven en zijn misschien wel niet te omschrijven.
    Wat mij stoort aan ‘kosmopolieten’ is dat zij een paternalistische en bekrompen houding aannemen tov allochtonen in een poging goed te doen. Voorbeeld is dat ik jarenlang iedere dag een praatje maakte met de Marokkaanse schoonmaker, over voetbal, zijn jeugd in Marokko en mijn jeugd, zijn familie, politiek enz., zonder het ooit over geloof te hebben, of het moet in termen als grappen over niet-roken tijdens de Ramadan zijn geweest. Nadat hij eens gesproken had met een collega, werd voorgesteld om met de hele afdeling langs te gaan bij zijn moskee. Ergo: hij is Marokkaan dus moslim en het is mooi om kennis te nemen van die cultuur. Dat was nou nooit in mijn hoofd opgekomen. Sterker nog, aangezien wij over zijn geloof verschillend denken, zou ik de discussie hierover liever maar helemaal achterwege laten.
    Zelfs als je een succesvolle hoogopgeleide allochtoon ben, blijf je dus allochtoon, wat weliswaar op een positieve manier wordt ingevuld (diversiteit, multicultuur enz), maar niet uitgaat van gelijkwaardigheid.
    Aan de onderkant zie je exact hetzelfde fenomeen terug: Marokkaanse jongens gedragen zich crimineler, eerst mocht dat niet gezegd worden, daarna moesten er excuses verzonnen worden. Nu die excuses ontoereikend blijken, moet de groep geregistreerd worden, dan moeten Marokkaanse buurtvaders sociale controle uitoefenen, Imams de straat op en worden er faciliteiten voor deze groep gecreëerd (‘stageplekken en kickboksen voor Marokkanen’). Waarom is het niet mogelijk om gewoon te stellen dat iedere crimineel gepakt en gestraft moet worden omdat hij misdaden begaat?
    Het kwalijke aan deze culturele uitsluiting is dat juist die groepen (of eigenlijk personen) die ervan profiteren, slim genoeg zijn om zich te zich beroepen op hun identiteit als middel om hun gedrag te verexcuseren of faciliteiten voor zichzelf te creëren. Zo houden we met zijn allen de problemen dus in stand.

  4. Brullio says:

    kanker moslims, nog even, en we gaan jullie terugslaan met alle wapens ,die jullie OOIT tegen ons hebben ingezet

  5. Brullio says:

    weet je WAT pas een slippery rope is?

    het volk voorliegen

    cijfers, die het volk AL DERTIG JAAR LANG WEET nog steeds onder de tafel proberen WEG te moffelen.

    VIJFENVIJGTIG FUCKING PROCENT van de jongeren ‘marokkanen’ in rotterdam zijn crimineel. Dit is geen ‘tikje erger, wegens sociale achterstand’ meer.

    de marokkanen hebben ons land aangevallen.

    Ze gaan zich pronto nederlander noemen, of anders gaan ze maar weer eens rap TERUG

    marokkanen horen in MAROKKO. bij de andere KUTMAROKKANEN

  6. Brullio says:

    Wat heb je aan de media, als die het volk bewust voorliegen?

    terwijl het volk de cijfers zelf intussen OOK kan zien? en WEET, dat de overheid, en de ‘kwaliteitskranten’ niet aan openlijke nieuwsgaring en verslaggeving deden, maar aan VOLKSVERLAKKERIJ en PROPAGANDA, goedpraterij!

    van GELOOFSGEWELD!, van een INVASIE van ons NIETwelgezinde KUTMOSLIMS!

    die maar een ding willen: van ons land een provincie van MAROKKO maken!

    ons land ISLAMISEREN!

    wij, nederlanders, zijn maar voor een ding goed: BETALEN!

    als 50 procent van de nederlandse jongeren zich in marokko crimineel zou gedragen, wat zou er dan gebeuren?

    VERBIED de dubbele nationaliteit! zoals hij voor NEDERLANDERS ook al reeds VERBODEN is! alleen, marokkanen mogen WEL een dubbele nationaliteit dragen, anders KUNNEN ZE ONS LAND NIET BINNENVALLEN!

    nederland voor de nederlanders!

    MAROKKO VOOR DE KUTMAROKANEN!

  1. June 6, 2009

    […] Martijn détaille les résultats de ce rapport dans son intéressant post d’hier. C’est la première partie, annonce le titre; j’attends la suite avec impatience… […]

  2. June 17, 2009

    […] Radicalization Series – Part I: The Slippery Slope of Ethnic Profiling Ethnic stereotypes and law enforcement in […]

  3. August 25, 2009

    […] This is part two of the radicalization series. In the first I gave a brief overview of different practices regarding counterradicalization, triggering (I […]

  4. January 24, 2010

    […] Series 1. The slippery slope of ethnic profiling 2. What is it? A plea for critical radicalization studies Related articles by […]

  5. May 6, 2011

    […] In Nederland en de rest van Europa heeft de war on terror onder meer geleid tot vormen van ethnic profiling, securitisering en een uitholling van burgerrechten en privacy voor diegenen die aangemerkt worden […]

  6. July 11, 2012

    […] The discourses of “protection,” “safety,” and “victim’s rights” are continuously employed to garner support for the active exclusion and marginalization of the “wrong kinds of people.” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *