Nederlandse jongeren in Kenia

UPDATES ONDERAAN

Verschillende media weten vandaag te melden dat er in Kenia vier Nederlanders zijn ge-arresteerd op verdenking van het helpen van een moslimrebellenbeweging in Somalië.
Nederlanders gearresteerd in Kenia – Binnenland – Telegraaf.nl [24 uur actueel, ook mobiel] [binnenland]

Vier Nederlanders gearresteerd in Kenia
NAIROBI – De Keniaanse politie heeft vier mannen met een Nederlands paspoort gearresteerd bij de grens met Somalië. De Nederlanders worden ervan verdacht de islamitische opstandelingenbeweging al-Shabaab in Somalië te helpen, aldus een lokale functionaris woensdag.

Drie van de vier 21-jarigen zijn in Marokko geboren, de vierde in Somalië. Ze zijn maandag aangehouden, toen ze in een gehuurde truck onderweg waren naar de Noord-Keniase plaats Kiunga. De verdachten zeggen toeristen te zijn, maar volgens de functionaris zijn er in het gebied geen toeristische attracties.

Het viertal wordt voor het einde van week naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgebracht.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon woensdag bevestigen dat op 24 juli drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfstitel zijn opgepakt in Kenia bij de grens met Somalië. Volgens de woordvoerder heeft de Nederlandse ambassade in Kenia contact met de vier personen en zitten zij vast voor nader verhoor. Buitenlandse Zaken kon geen uitspraken doen over de reden waarom de vier zijn opgepakt en wacht het onderzoek af.

Nou lijkt mij de kans groot dat de Keniaanse autoriteiten ook afgaan op informatie van Nederlandse autoriteiten (AIVD?), maar voorlopig is het dus nog afwachten.

Wat is Al Shabaab eigenlijk? Al-Shabaab oftewel ‘de jongeren’ is een moslimrebellenbeweging in Somalië die ook wel bekend onder de naam Ash Shabaab, Hizbul Shabaab (partij van de jongeren) en Volksverzetsbeweging in het land van de twee migraties (PRM) ontstaan uit de ondergang van de islamitische raden in Somalië in 2006 als gevolg van het optreden van het Somalische leger (of wat daarvoor doorgaat) en het Ethiopische leger. De hardline jongerenbeweging binnen die islamitische raden gingen ondergronds en vormden de Al-Shabaab. Zij presenteren hun strijd vooral als een strijd voor rechtvaardigheid en orde in een land waar wetteloosheid en chaos de boventoon voeren. Zij willen de rechtvaardigheid en orde, naar eigen zeggen, terugbrengen door de sharia in te voeren. Vorig jaar kondigde de shabaab beweging aan in de regio van Lower Shabelle het islamitische provincie van Shabelle gevestigd te hebben, nadat men al eerder de Islamitische Provincie van Juba gevestigd zou hebben. Eén van de ideeen daarbij lijkt te zijn dat men erop gokt dat de bevolking zo blij is met de terugkeer van gezag en orde, en het verwijderen van de criminelen, dat ze de heerschappij van de shabaab beweging zullen accepteren. Dit zou best eens zo kunnen werken. Voor veel mensen in Somalië is de Al Shabaab een legitieme bevrijdingsbeweging tegen buitenlandse (Ethiopische) bezetting en geen terreurgroep. De shabaab beweging staat er inmiddels om bekend mensen van buiten Somalië te rekruteren voor hun strijd. Dit lijkt echter erg recent te zijn, vanaf 2006, en het lijkt vooral te gaan om Somalische jongeren buiten Somalië en veel minder om een mondiale jihad. De redenen voor jongeren om zich bij deze beweging aan te sluiten zijn onder meer zoeken naar een hoger doel in het leven en identiteit, drang naar avontuur en romantiek en een mengeling van jihadisme en Somalisch nationalisme.

Hieronder zie je een nasheed Ya Shabaab (Oh jongeren) met daarin beelden van de Shabaab beweging (met Nederlandse ondertiteling).
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=dKERXXc1RBM]
Dat mensen naar andere landen trekken om daar te vechten voor rechtvaardigheid en bevrijding (in hun ogen althans) is niets bijzonders. Dat gebeurde al tijdens de Spaanse burgeroorlog en we zien het klaarblijkelijk ook bij joodse jongeren uit Nederland. Verder hebben we natuurlijk ook onder moslimjongeren in Nederland diverse zaken gehad en de belangstelling voor Somalië is in bepaalde kringen zeker aanwezig en zeer levend(ig). Nou ja eigenlijk is het wel bijzonder want het gaat altijd om relatief kleine groepen; de overgrote meerderheid, als ze zich er al mee identificeert, blijft lekker in het land waar ze wonen en zelfs van degenen die erover praten (vaak in erg romantische termen) probeert maar een enkeling te gaan. Van diegenen die gaan, faalt ook nog eens gedeelte omdat het allemaal toch wat lastiger is dan in eerste lijkt.

Voor de goede orde of dit ook in dit geval zo is (dat er sprake is van jongeren die deelnemen aan de jihad aldaar) weten we niet. Wellicht waren ze inderdaad toeristen op weg naar Kiunga aan de Keniaans/Somalishe grens en bijvoorbeeld potentiele bezoekers van het Kiunga Maritiem Reservaat met mangroves, schildpadden en vogels. Rest nog de vraag hoe problematisch dit allemaal is en voor wie?

UPDATES

The Standard | Online Edition :: Dutchmen grilled over Al-Shabaab

Anti-terrorist police officers arrested four Dutch nationals on suspicion they were crossing to southern Somalia to join the Al-Shabaab militia group.

The Dutchmen, who were arrested at night in Kiwayu, Lamu District over the weekend, were taken to Mombasa and later flown to Nairobi for further interrogation.

[…]

“The four foreigners claimed they were tourists in Kiwayu but we doubted the authenticity of their documents so we took them to Nairobi for further interrogation,” Limo said.

He said the investigations would establish whether the four were tourists or were in the country on a different mission.

According to a police source, police had been looking for the foreigners for the last one week. The source said they had information the four had been recruited as Al-Shabaab members through the Internet.

Terreurverdachten Kenia aangehouden in Brussel – Trouw

Terreurverdachten Kenia aangehouden in Brussel

De vier mannen die in Kenia werden opgepakt op verdenking van terrorisme zijn donderdagochtend op het vliegveld van Brussel aangehouden.

RTL Nieuws.nl – Uitgezette mannen opgepakt in Brussel

Uitgezette mannen opgepakt in Brussel
Op verzoek van het Landelijk Parket in Nederland zijn vanmorgen op de luchthaven van Brussel de vier mannen aangehouden, die door de autoriteiten in Kenia gisteravond het land zijn uitgezet.

Openbaar Ministerie – Uitgezette mannen aangehouden wegens terrorisme

Uitgezette mannen aangehouden wegens terrorisme

30 juli 2009 – Landelijk Parket

Op verzoek van het Landelijk Parket zijn vanmorgen op de luchthaven van Brussel de vier mannen aangehouden, die door de autoriteiten in Kenia gisteravond het land zijn uitgezet. Ze zouden op weg zijn geweest naar een jihadistisch trainingskamp in Somalië.

Het viertal wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie. Door de Nationale Recherche zijn vanmorgen in Den Haag twee woonadressen van de mannen doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op een grote hoeveelheid documenten.

De vier 21-jarige mannen zijn drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfsvergunning. Zij zijn in België in verzekerde bewaring gesteld. De Belgische autoriteiten zullen later beslissen over de verzochte uitlevering.

Een van de mannen is in november 2005 aangehouden in Azerbeidzjan, omdat hij met twee anderen zou hebben willen deelnemen aan de jihad. Hij is destijds uitgezet naar Nederland.

Meer info over het eerdere Azebeidjan avontuur: (deels afschermd, behalve voor abonnees) De zonen zullen nu wel in Irak zitten, AD-Jihad? Nee, ‘t was vakantie, NRC – Ramazan Keskin ging ‘winkelen in Baku’, Ramazan, Said en Driss, Ibrahim ontkent ronselen voor jihad.

NOSJOURNAAL – Nederlandse moslimjongeren aangehouden

Huiszoekingen en arrestatie
In het onderzoek naar de jongemannen heeft de Nationale Recherche vanochtend in Den Haag twee huizen doorzocht. Er is een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen.

Eén van de vier mannen werd in 2005 in Azerbeidjan opgepakt, omdat hij met twee anderen onderweg was om deel te nemen aan de jihad. Hij is toen uitgezet naar Nederland.

Geweigerd door moskee
Het viertal behoort tot een groepje jonge moslims die vorig jaar door de As-Soennahmoskee in Den Haag de deur zijn gewezen. Dat bevestigen bronnen aan de NOS.

Het moskeebestuur weigerde vorig jaar een groep jongeren de toegang om dat ze er te radicale denkbeelden op na zouden houden. Het zou gaan een groepje van 15 tot 20 jongeren, gedeeltelijk vaste bezoekers van de As-Soenahmoskee en gedeeltelijk afkomstig van elders. De groep verzorgde lezingen in verschillende moskeeen.

Gewaarschuwd
Het bestuur van de moskee waarschuwde de gemeente Den Haag voor de groep radicaliserende jongeren. De inlichtingendienst AIVD houdt de leden van de groep al geruime tijd in de gaten.

De As-Soenahmoskee in Den Haag kwam in het verleden regelmatig negatief in het nieuws. Volgens de AIVD is de moskee een bolwerk van het Salafisme, een fundamentalistische stroming in de islam.

Bij nader inzien betwijfel ik overigens of dit groepje inderdaad deel uitmaakte van de groep jongeren die problemen had met de As Soennah moskee of men überhaupt deze moskee (nog) wel bezocht.

UPDATE VRIJDAG 31 JULI 2009
nrc.nl – Binnenland – In de Schilderswijk kennen ze Driss wel

In de Schilderswijk kennen ze Driss wel
Gepubliceerd: 31 juli 2009 13:01 | Gewijzigd: 31 juli 2009 13:16
Door Brian van der Bol en Merel Thie
Driss D. uit Den Haag werd deze week opgepakt in Kenia. Was hij een moslimterrorist? Volgens zijn broer ging hij weer met meisjes om.

Den Haag, 31 juli. In de fundamentalistische As Soennah moskee in Den Haag kwam de 21-jarige Driss D. al tijden niet meer. Dat zegt bestuurslid Hamid Taheri van die moskee en dat zegt ook de broer van Driss, de 23-jarige Mimoen. Maar het betekent niet dat Driss D. niet meer met het geloof bezig was, juist niet.

In Kenia opgepakte man al eerder ‘op jihad’ – Binnenland – de Volkskrant

In Kenia opgepakte man al eerder ‘op jihad’

ANP
Gepubliceerd op 30 juli 2009 12:00, bijgewerkt op 30 juli 2009 12:59

ROTTERDAM –
Een van de mannen die door Kenia is uitgezet wegens mogelijke betrokkenheid bij terrorisme, is een oude bekende van justitie: in 2005 werd hij aangehouden in Azerbeidzjan, nadat hij met twee andere geronseld was voor de jihad. Het vermoeden bestond dat ze onderweg waren naar Irak om daar te vechten voor hun geloof.

Niemand had nog vat op ‘jihadisten’ – Binnenland – de Volkskrant

Niemand had nog vat op ‘jihadisten’

ACHTERGROND, Van onze verslaggeefsters Janny Groen, Annieke Kranenberg
Gepubliceerd op 30 juli 2009 23:49, bijgewerkt op 31 juli 2009 08:59

AMSTERDAM –
De vier door Kenia uitgewezen ‘jihadgangers’ raakten van hun familie en hun geloofsgenoten vervreemd. Zelfs hun radicale imam verstootte hen.
De Stichting As Soennah in Den Haag (Guus Dubbelman/ de Volkskrant)

Al bijna een jaar maakt de gemeente Den Haag zich zorgen over een groep geradicaliseerde jongeren waarvan de vier veronderstelde ‘jihadgangers’ die in Kenia zijn opgepakt, deel uitmaakten. Zo’n twintig jongeren trokken van wijk naar wijk, en van moskee naar moskee om daar een voet tussen de deur te krijgen. Niemand, ouders noch instanties, had vat op hen. Wel zagen ze hen ‘doorradicaliseren’ en naar het bos gaan om – zo was de vrees – in conditie te raken voor de jihad.

UPDATE 3 – 08 – 2009

Vier terreurverdachten komen naar Nederland

De vier terreurverdachten die vorige week uit Kenia zijn gezet en sinds donderdag in België vastzitten, worden woensdag overgedragen aan de nationale recherche in Nederland. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Deze entry zal de komende dagen voortdurend bijgewerkt worden. Op de hoogte blijven kan door je te abonneren: HIER.

5 thoughts on “Nederlandse jongeren in Kenia

 1. waarom zijn ze gearresteerd, kunnen ze alleen maar zeuren om een schadevergoeding, d’r is toch niemand die dit soort tuig durft te veroordelen, natuurlijk moeten ze worden uitgeleverd aan nederland kunnen
  we ze snel weer laten lopen, het zijn natuurlijk ””nederlanders””
  MAAR IN WERKELIJKHEID ZIJN HET PSEUDO NEDERLANDERS.

 2. Paul’s beredering:

  Nederlander-Kenia= Vakantieganger

  Moslim-Kenia= Tuig Terrorist

  Veel succes met je leven verder!

 3. Abou zit op een roze wolk, denk je dat ze daar waren voor de natuur??
  Man ze komen uit ‘n Vogelaarwijk!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website