Vrijdag Revolutiedag – Een bloedig overzicht

Het is vrijdag. En het is revolutiedag. En die revolutie wordt steeds bloediger.
Yemen
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=wtzFSUIbX1M]
Volgens CNN zijn er tenminste 33 doden gevallen bij het vrijdagprotest nadat veiligheidstroepen en wellicht ook pro-regerings activisten het vuur openden op de menigte. De protesten zouden plaatsvinden nabij Sana’a University, Aden en Hodeida.
Bron: Pomed
Over hoe het allemaal begon in Yemen: How it Started in Yemen: From Tahrir to Taghyir

Syrië
“God, Syrië, Vrijheid”

Een kleine demonstratie werd uit elkaar gedreven door de veiligheidspolitie. Dit was al de derde demonstratie in Damascus. Afgelopen woensdag was er een stille tocht voor de vrijlating van politieke gevangenen. Ongeveer 1/5 werd opgepakt en aangeklaagd.
Bron: Pomed

Bahrain
Saoedi Arabië heeft afgelopen weken troepen gestuurd naar Bahrain. Ik weet niet of we dat ook een humanitaire interventie noemen. Of zou het dat zijn wanneer Iran dat zou doen om de demonstranten te steunen? Of dan juist niet? Inmiddels heeft ook Qatar bevestigd dat ze troepen stuurt ter ondersteuning van het regime.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=WBYMB2oQKyo]
Voor een regelmatige update over Bahrain: A State of Violence [Notes from the Bahraini Field- Update 7] en Global Voices Online. De commentaren in de Nederlandse pers gaan vooral over de tegenstelling tussen shia moslims en de soennitische heersers. Andere zaken spelen daar echter dwars doorheen zoals kolonialisme, de verhouding tussen Iran en Saoedi Arabië en de interne politiek in Saoedi-Arabië.

Jordanië
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=VeBrAdib1s4]
In Jordanië zijn de demonstranten ontevreden vanwege het lage tempo van de hervormingen en men heeft vreedzaam gedemonstreerd ondanks de start van de nationale dialoog morgen.

Libië
Ik heb serieuze twijfels bij de militaire interventie in Libië. Nog even afgezien van het feit dat we vooral de Libische staat in bedwang moeten houden omdat het Westen wapens heeft geleverd aan deze ‘voorbeeldige’ staat, kunnen we ons afvragen of de Libische Lente nu niet is omgeslagen in een hete Navo zomer. We mogen ons wel weer lekker goed voelen met deze humanitaire interventie (maar zie Iran, Saoedi-Arabië en Qatar in relatie tot Bahrain), maar waarom zouden we Libië helpen? En niet Yemen of Bahrain, of Oezbekistan of Syrië of Palestina? Met het overduidelijke meten met twee maten lijkt deze (en andere) humanitaire interventie vooral op een vorm van humanitair imperialisme zo betoogt M. Forte, niet helemaal onterecht. En wat is dat nou weer dat Nederland zo staat te springen om zich weer in een oorlog te storten? Want ik verwacht dat het dat wordt; een no-fly zone heeft nog nooit een regime ten val gebracht dus waarom nu wel? Of accepteren we dat Gadafi wint ook met een no-fly zone? Dat gaat een gezellige tijd worden dan. Natuurlijk moet Gadafi weg, maar wat krijgen we dan terug? Hebben we enig idee eigenlijk wie we steunen? Een veel gestelde vraag is ook, maar wat wil je dan? Niks doen? Ik weet niet wat wel zou moeten gebeuren, maar een oorlog beginnen omdat je anders ook niet weet wat te doen is wel een heel beroerde redenering. En het maakt de oorlog al helemaal niet juist en rechtvaardig. Daarbij komt ook nog dat humanitaire interventie nou meestal ook niet direct leidt tot een daling van het dodental.

Behalve problemen met deze gewapende actie (waar ik vanwege de opstandelingen ook nog wel enig sympathie voor heb) is het vooral de kritiekloosheid in de media die me dwars zit. Gaan we weer dezelfde kant op als met Irak en Afghanistan waar de media nauwelijks kritische vragen durfden te stellen over het besluitvormingsproces en het idee dat we uiteindelijk (ondanks alle leugens van uit de VS) toch die mensen gingen ‘bevrijden’? En wat willen we daar nu eigenlijk doen? Het zal best goed voelen om te vinden dat je moreel gezien bij de ‘good guys’ hoort, maar enige terughoudendheid lijkt me echt op z’n plaats en een meer afstandelijke kritische houding noodzakelijk.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=iWEwehTtK2k]
Volg de uitstekende live updates bij Al Jazeera en ook bij NRC en Global Voices. Intussen heeft Libië een wapenstilstand afgekondigd. Afwachten of dat serieus is.

Marokko
Gisteren is in Marokko gedemonstreerd en ook dat protest verliep gewelddadig.

Saudi Arabia
In een speech gisteren waarschuwde koning Abdullah dat de protesten de stabiliteit van de natie aantasten en dat dat niet getolereerd zal worden. Hij kondigde gelijk wat extra geld aan voor iedereen. Eigenlijk was het een live-uitzending van de ‘ruler’s burgain’ zeg maar: het afkopen van de wens om politieke participatie voor geld en andere sociaal-economische voordelen.

Palestina
In Palestina (Gaza en Westbank) demonstreerden burgers voor eenheid tussen Fatah en Hamas (afgelopen dinsdag). Er is wat onduidelijkheid over het optreden van Hamas daarbij, maar het lijkt erop dat men geweld heeft gebruikt om een sit in op te breken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website