Nederlandse première: They Were Promised the Sea

Donderdag 21 mei is de screening en tevens de première in Nederland van de film “They Were Promised the Sea”. Een film over de zoektocht naar de omstandigheden die hebben geleid tot de massale migratie van Joden uit Marokko. Een uittocht onlosmakelijk verbonden met de onteigening en verbanning van het Palestijnse volk.

THEY WERE PROMISED THE SEA – TRAILER from Kathy Wazana on Vimeo.

Door de persoonlijke lens van de regisseur Kathy Wazana (geboren in Casablanca) vertelt zij het verhaal van een tweede generatie Marokkaanse Israëliers. Wazana was 10 jaar oud toen ook haar ouders uit Marokko vertrokken met de overtuiging dat het niet meer veilig was. Wazana reisde na 35 jaar weer terug en werd verwelkomd met de woorden “welkom thuis”.

Persoonlijke verhalen van een volk met traumatische en tragische herinneringen aan de Noord Afrikaanse-Joodse exodus die diep verbonden is met de geschiedenis van regionale conflicten en koloniale geschiedenis.

De soundtrack van de film bestaat uit originele opnames van Andalusische en Sefardische muziek, uitgevoerd in het Arabisch, Hebreeuws en Ladino. Met het Atlas-gebergte en landschappen uit het zuiden van Marokko als achtergrond is het een film die ontroert en een diepe indruk achterlaat op het netvlies.

De regisseur Kathy Wazana is speciaal aanwezig voor de première van de film en zal na de film vragen uit het publiek beantwoorden.
Programma
19:00 Inloop
19:15 Screening “They Were Promised The Sea”
20:30 Q&A met regisseur Kathy Wazana
21:00 Borrel

Film: Engels ondertiteling
Entree: 5 euro
Georganiseerd door Bades Foundation & Cineclub Meevaart
Lokatie:
De Meevaart
Balistraat 48A, 1094JN Amsterdam, Netherlands

English:
A poetic, political, polemical, musical road movie on dispossession and exile, hope and the possibilities of coexistence
Long Description
Casablanca-born filmmaker Kathy Wazana set out to discover why hundreds of thousands of Jews left Morocco in the 1960s, believing their Arab homeland had become enemy territory. What she found was a country still grieving the loss of its Jewish population. Her “enemy” welcomed her home and claimed her as one of their own.

They Were Promised the Sea is an investigation into the circumstances that led to the mass migration of Jews from Morocco, an exodus inextricably linked to the dispossession and exile of the Palestinian people.

Told through the director’s personal lens and the journey of a second-generation Moroccan Israeli, it is the story of a people whose identity as Arab Jews challenges the very notion of enemy – a lyrical, musical meditation on loss and longing, on hope and the possibilities of coexistence.

The film’s haunting score consists of original recordings of Andalusian and Sephardic music, performed in Arabic, Hebrew and Ladino, and echoing through the dramatic landscapes of the Atlas Mountains in southern Morocco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website