Twee maten: imams en de paus

De nodige ophef al wekenlang over zogenaamde ‘haatimams’. Ze moeten geweigerd worden volgens velen en er zou een zwarte lijst in de maak zijn of moeten komen. In het programma NieuwsBV maandag een debat met VVD-raadslid in Almere, Ulysse Ellian, Spreker en blogger Nourdeen Wildeman en Peter Oskam, Tweede Kamerlid voor het CDA. Wildeman die zich opwerpt voor de vrijheid van meningsuiting vraagt aan Oskam:

Als een imam zegt dat een homohuwelijk een simpele politieke strijd is en een aanval op het plan van god. Zou die dan niet naar Nederland moeten komen?

Oskam wil daar niet op antwoorden maar Wildeman bleef vragen om een antwoord:

Wildeman: Kan een imam dat zeggen in Nederland of niet?
Oskam: Ik denk het niet.

Vervolgens onthult Wildeman dat dit een citaat is van de Paus en je ‘hoort’ Oskam stil vallen. Wildeman heeft gelijk, het is een uitspraak gedaan door de huidige paus toen die nog aartsbischop van Argentinië was in 2010. Hij reageerde toen op het invoeren van homohuwelijk in Argentinië door onder meer te stellen in een brief die werd opgesteld voor de stemming in het parlement:

We shouldn’t be naive: this isn’t just a political struggle, it’s a strategy to destroy God’s plan

Het is een retorische truc (en de huidige paus denkt toch ook wat anders over homo’s), maar wel één die een paar zaken aan het licht brengt.
1) Het gaat de politici niet alleen om zogenaamde haatpredikers, maar om islamitische en wellicht meer specifiek salafistische predikers.
2) Het bepalen van wat een haatprediker dan wel niet is, kan bijna niet zonder je op het terrein van de godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting te begeven.
3) Er wordt eigenlijk niet eens moeite genomen om te verbergen dat het alleen om islam of een islamitische trend gaat.
4) In het gesprek houdt Wildeman vast aan principes van gelijkheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst en maakt het daarmee zijn gesprekspartners behoorlijk lastig omdat ze willen voorkomen dat het lijkt alsof er met twee maten gemeten wordt.

De uitzending raakt een gevoelige snaar want het fragment wordt behoorlijk vaak gedeeld (ik heb hem 11 keer in mijn inbox op Facebook) en haalt onder andere Roetinheteten, The Post Online en Joop en ook op Geenstijl.

En nu ook hier:

One thought on “Twee maten: imams en de paus

  1. Interessant thema en goed dat je dit aankaart. Ik zou wel de Engelse quote anders vertalen 🙂
    …een homohuwelijk een simpele politieke strijd is -> niet slechts een politieke strijd is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website