Schijt aan de overheid – DePers.nl

Schijt aan de overheid – vrijdag 10 augustus 2007 – DePers.nl
Hiphop ’Het is wachten op Mohammed C.’
Schijt aan de overheid

Door: Myrthe Hilkens
Gepubliceerd: gisteren 22:04
Update: vandaag 11:26

Zwaaiend met bijlen en messen vecht rapper Appa zich met ‘Schijt aan de Overheid’, voor de tweede keer, binnen 24 uur naar de hoogste regionen van YouTube Nederland. ‘Zijn aanhang is enorm.’

‘Terrorist’ staat er op zijn T-shirt en Appa’s ogen spuwen vuur als hij de belangrijkste zin uit het refrein van zijn nieuwe single scandeert. ‘Ik heb schijt, aan de overheid.’ Naast hem staat Sjaak, collega MC en ook van Marokkaanse afkomst. Hij verdient geld met de handel in soft- en harddrugs, verhaalt hij in het nummer. Op de achtergrond laten jongens, sommige met Palestijnse sjaal voor het gezicht geknoopt, bijlen, honkbalknuppels en messen zien. Ze gooien iemand in de achterbak van een auto, slaan en schoppen hem. Appa staat ter beschikking van de straat en rapt over politici. Hij poept op ze, zegt ie, zoals Bush op de Europese Unie.

Een eerdere clip van de MC uit Amsterdam-Noord trok behoorlijk wat bekijks. Bijna een miljoen jongeren downloadden Schuif aan de Kant, en 24 uur nadat Appa woensdag Schijt aan de Overheid op YouTube zet, staat de clip op nummer vier in de online hitlijst.

‘Het is geen tv-materiaal, nee’, lacht hij. Appa is een populaire jongen met riante achterban in de Nederlandse achterstandswijken. Zijn teksten zijn regelmatig agressief en hij trekt daarmee door het hele land volle zalen. ‘Waarom ik me zo manifesteer? Wat dacht je van onderhuids racisme? Afgewezen voor banen omdat je naam islamitisch klinkt, geweigerd worden bij clubs, politieagenten die je anders behandelen en leven in een armoedige wijk, terwijl Bos praat over hoe goed het gaat met de economie.’

Net nog, bij de kapper, ging het gesprek over de meest recente uitspraken van Geert Wilders. ‘De Koran verbranden, die man is een aandachtsgeil hoertje en de media geven hem keer op keer een podium. Wat moeten wij hiermee? Onze bek houden en vertrouwen op het rechtssys­teem? Hoe lang is dit nu al gaande?’

Als Appa, op straat betekent het dronken maar hij staat voor de kater, over ‘wij’ spreekt doelt hij op de moslimgemeenschap in Nederland. ‘Als ik Wilders ooit tegenkom, is ‘ie van mij. Ik zweer je, ik pak hem aan. En er zijn meer mensen bij wie die behoefte groeit. Men moet niet raar opkijken als Mohammed C. binnenkort opstaat. Als iemand een kogel door z’n fokking kop schiet, vind ik dat niet erg.’

Zijn populariteit stijgt al een poosje, opmerkelijk aangezien zijn clips het tv-scherm niet halen en hij geen platenlabel heeft dat hem steunt. ‘Hij spreekt gewoon een enorme groep mensen aan’, zegt Jim Taihuttu van bureau Habbekrats, dat de videoclip gratis voor Appa produceerde. ‘Hij is onder sommigen populairder dan 50 Cent. Hij vertolkt het sentiment van de Nederlandse straten, waar jij en ik niks vanaf weten. Ik help hem daarom graag, ik geloof dat zijn geluid een podium verdient.’

Ook bij eerdere video’s nam Taihuttu de regie in handen. ‘We draaiden op een Amsterdams plein en opeens toverden de fans en bekenden van Appa zo maar Hamas-vlaggen en wapens tevoorschijn. Nieuw voor mij, ik ben een echte plattelandsjongen, maar wel interessant. Dit is een kreet die door politici opgepikt moet worden. Helaas zijn die te druk met lulkoek verkopen in een poging krantenkoppen te scoren.’

Appa waarschuwt al een poosje voor ontsporing in probleemwijken. ‘Meer dan de helft van de jongeren in de steden groeit op zoals ik. We zijn het zat. De ketel kan ontploffen.’

3 thoughts on “Schijt aan de overheid – DePers.nl

 1. Dit zal opgevat worden als de zoveelste uiting van slachtoffer-denken. Wie bereik je ermee, behalve je matties?

 2. Maar die clip… zou dat nou grappig bedoeld zijn? Het werkt op mijn lachspieren.

 3. Hoi iedereen,

  wij hebben deze website geopend omdat de wig tussen de overheid instanties en de burger steeds groter wordt.

  schijt aan de Overheid is opgericht door en voor mensen die benadeeld zijn door de overheid, gemeente of andere instanties! Verzamel alle klachten en meningen help mee 1 vuist te maken tegen de overheid.

  Hoe meer leden wij hebben, hoe meer wij voor elkaar kunnen krijgen in politiek Den Haag.

  Word lid, het is gratis! Laten we een vuist maken naar Den Haag, samen staan we sterk.

  Als je klachten en of meningen heb deponeer het dan bij http://www.schijtaandeoverheid.nl

  Uw mening telt.
  Artikel 71.1
  De vrijheid van meningsuiting en van informatie.
  1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting.
  dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën,
  zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
  2. De vrijheid en de pluriformiteit van media worden geëerbiedigd.
  Discussie punten :
  1. Klachten Ouderen beleid.
  2. Klachten Gehandicapten beleid.
  3. Klachten Overheid instanties.
  4. Klachten -Politiek – Gemeentes.
  5. Klachten Jeugdzorg
  6. Klachten Uwv/Cwi
  7. Klachten Discriminatie
  Als wij 40.000 klachten hebben deponeren wij dat bij Politiek Den Haag.
  Een vuist tegen DenHaag!
  Mail dit a.u.b. even door! Aan uw familie,vrienden,kennissen, collega’s,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website