Wantrouwen in de Telegraaf

Stem op het beste en slechtste!.

De Telegraaf komt met een bericht over de conferentie van de Al Fourqaan moskee.

Wantrouwen islamconferentie – Binnenland – Telegraaf.nl [24 uur actueel, ook mobiel] [binnenland]

Wantrouwen islamconferentie
door Bart Olmer
EINDHOVEN – Inlichtingendiensten uit binnen- én buitenland zijn in de hoogste staat van paraatheid vanwege een vijfdaagse internationale islamitische conferentie in Eindhoven, die vandaag start. Inlichtingendiensten vrezen dat congresgangers in het geheim fondsen werven voor de gewapende islamitische strijd. Ook wordt gevreesd dat sprekers op de conferentie de integratie van moslims in Nederland terugdraaien.

Volgens de Telegraaf is een van aanwezige sprekers vanwege zijn radicale opvattingen door Saudi Arabië op de zwarte lijst gezet en zou de verborgen agenda zijn het tegenhouden van de integratie van moslims in Nederland en het werven van geld voor islamitische strijd. Nederlandse imams die wél positief zouden staan tegenover integratie zouden fel tegen de conferentie zijn omdat zo’n spreker uit SA de Nederlandse samenleving niet kent en zijn antwoorden dus desintegrerend zouden kunnen werken en alle goede bedoelingen van Nederlandse imams zouden hiermee gefrustreerd worden. De AIVD zou verder vooral geinteresseerd zijn in geheime bijeenkomsten buiten het congres om.

Ik blijf me verbazen over het gebrek aan kritisch vermogen. Internet zou het de MSM moeilijk maken en deze onder een kritische loep leggen? Daar blijkt werkelijk niks van, men doet er vooral nog een onkritisch schepje bovenop. Maar er is toch echt het nodige af te dingen op dit bericht. De ‘Nederlandse imams die voor integratie zijn’, ja ze zijn er maar ze worden niet met name genoemd. Wie heeft de Telegraaf gesproken? De woordvoerder van de Al Fourqaan moskee geeft aan dat ze niets te verbergen hebben en geen deurbeleid hebben. Dat klopt ook, de moskee is makkelijk toegankelijk tijdens dagen als deze. Als de Telegraaf dan iets vermoed, waarom sturen ze niet gewoon een verslaggever? Daarbij blijkt het niet te gaan om de conferentie zelf, maar om ‘geheime bijeenkomsten’ buiten de conferentie om. Dus waarom dan een kop als ‘wantrouwen islamconferentie’? En waarom noemt men die islamitische prediker niet bij naam. Ik denk zelf dat ze verwijzen naar sheikh Saad Al-Shatry die uit de Raad van Islamitische geleerden is gezet of gestapt (is mij niet helemaal duidelijk) vanwege zijn afkeuring over de beslissing om gemengd onderwijs toe te staan. Er is ook onder de verschillende netwerken in Nederland de nodige discussie over hem. Hier zie je een kort filmpje met hem:
[flashvideo filename=http://www.youtube.com/watch?v=PN2yGMztaJY /]

Maar goed het kan evengoed iemand anders zijn en sinds wanneer nemen we hier de normen die de Saudische overheid stelt zomaar over? Iemand die in Saudi Arabië openlijk een democratie naar Nederlands model nastreeft, kan ook wel eens op die lijst van radicalen terechtkomen.
Uit artikelen van Omroep Brabant en het Eindhovens Dagblad blijkt dat de Fourqaan moskee van zich afbijt en dat men de Telegraaf wil aanklagen wegens smaad en lasterOmroep Brabant: Al Fourkaan: bericht Telegraaf onzin

De Al Fourkaan moskee in Eindhoven gaat De Telegraaf aanklagen voor smaad en laster. De krant meldt dat een Arabischtalige conferentie die woensdagavond in de moskee begint een dekmantel is voor een geheime werving van fondsen voor de gewapende islamitische strijd. Een woordvoerder van de moskee noemt dit onzin. Ook volgens de AIVD klopt er niets van het bericht.

De Al Fourkaan moskee roept juist op tot ‘participatie in de samenleving’, aldus de zegsman. Volgens hem zijn er geen geheimen en is iedereen welkom op de conferentie, die vijf dagen gaat duren.

In het ED:
Vijfdaags symposium in Al Fourqaan – Eindhoven Stad – Regio – ED

de aantijging is ongefundeerd, volgens de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). “Wij herkennen ons echt niet in het verhaal dat in De Telegraaf staat”, aldus een AIVD-woordvoerder.

Het verhaal in de Telegraaf liegt er dus niet om, maar is dus zeer twijfelachtig. De reacties zijn niet minder mals echter en ook op Spitsnieuws Online lusten sommigen er wel pap van (hoewel er ook zijn die proberen er een normale discussie van te maken:
SpitsNieuws : Islamconferentie Eindhoven verdacht

Afslachten.

En-el Hak | 23-12-09 | 11:32

En hetzelfde kunnen we zien op Elsevier.nl.
Op ICCA Eindhoven vinden we een aankondiging van deze conferentie.
[flashvideo filename=http://www.youtube.com/watch?v=Jun61_bKeIM /]

Zou het niet kunnen dat het bericht in de Telegraaf een uitdrukking is van een ander bericht in de Telegraaf:
Integratie vaak mislukking – Binnenland – Telegraaf.nl [24 uur actueel, ook mobiel] [binnenland]

De kloof tussen autochtone en allochtone Nederlanders groeit, ook al is de positie van immigranten verbeterd op het gebied van onderwijs, de positie van vrouwen, werkgelegenheid, behuizing en taalvaardigheid.

Een groeiend aantal van oorsprong Nederlandse burgers vreest dat ze zich steeds meer aan de wensen van immigranten moeten aanpassen.

In 2000 was 28 procent het met die stelling eens, nu 39 procent. Ze zien immigratie dan ook vaker als een bedreiging van de Nederlandse cultuur, zo stemde in 2000 26 procent met dat standpunt in en nu 39 procent.

Met andere woorden op basis van objectieve factoren zoals onderwijs, positie van vrouwen, werkgelegenheid, behuizing en taalvaardigheid neemt de integratie toe, maar de subjectieve is erg groot; iets waar Entzinger en Dourleijn ook al op wezen. Het stuk is gebaseerd op de Jaarrapport Integratie van het CBS, dat ik nog moet lezen maar op het eerste gezicht lijkt het bericht me een adequate weergave. Er is dus onbegrip, wantrouwen en autochtone Nederlanders vrezen dat zij zich moeten aanpassen aan allochtone Nederlanders en, gezien alle praat over islamisering, vooral aan moslims schat ik zo. Het zijn, terecht of onterecht, vooral de salafistische centra die ‘verdacht’ zijn omdat zij religie niet tot het privé-domein zouden beperken, (in het verleden) betrokken zouden zijn geweest bij allerlei praktijken met betrekking tot de islamitische strijd en (naar mijn mening onjuist) omdat zij zouden streven naar een islamisering van de samenleving. Afgezien van het feit dat het de gebruikelijke, laten we zeggen slordige journalistiek is van de Telegraaf is het bericht ook uiting van het wantrouwen en onbegrip en zal het dat ook niet verminderen.

Stem op het beste en slechtste!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website