Global Voices – Islam Goes Pop in Nijmegen

Zondag 12 december Van 14.00 tot 18.00 uur LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen

Halal-soaps, moslim-rap en een Afghaanse versie van American Idols. Hoe kijken mensen in de islamitische wereld eigenlijk naar dit soort vormen van ‘populaire cultuur’? Combinaties van kunst en amusement met religiositeit zijn voor hen niet altijd evident. Marokkaanse heavy metal fans en -muzikanten werden bijvoorbeeld gearresteerd op verdenking van Satanisme. In vele landen in de islamitische wereld vinden er debatten plaats tussen moslimgeleerden, politici, kunstenaars en publiek over de relatie tussen kunst en islam. Wat is toelaatbaar? Welke muziek mag je wel en niet maken? Mag een artiest een religieuze boodschap overdragen via punk-muziek of rap? Welke instrumenten mogen er wel of niet gebruikt worden? Wie bepaalt dat? Hoe pop is islam?

Het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gefinancierde onderzoeksproject ‘Islam and the performing arts in Europe and the Middle East’, uitgevoerd door de afdeling Islam en Arabisch aan de Radboud universiteit, onderzoekt deze en andere vragen. Met de Egyptische filmmaker Ismail Elmokadem over zijn nieuwste film Pop goes Islam, de islamitische muziekgroep El Waefa uit Den Haag en met Joseph Alagha, Nina ter Laan en Karin van Nieuwkerk van Islam en Arabisch aan de Radboud universiteit. Gespreksleiding is in handen van Chris Keulemans, voormalig directeur van De Balie.

Zondag 12 december Van 14.00 tot 18.00 uur LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Entree € 7,50 (€ 2,50 voor studenten op vertoon van collegekaart of OV-jaarkaart) Reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX)
Meer info op www.lux-nijmegen.nl.
Georganiseerd i.s.m. Elan, expertisecentrum voor integratie, emancipatie en participatie.
Global is een project van LUX, lokaalmondiaal en het CIDIN van de Radboud Universiteit over globalisering en internationale samenwerking. Dit project is mogelijk gemaakt door de NCDO. Informatie over dit project vindt u op www.globaldebat.nl.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=NR99ivKP_MY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website