Symposium: Antropoloog zoekt maatschappelijke partner

Antropoloog zoekt maatschappelijke partner –

Kennisdeling buiten de muren van de universiteit –

3 september 2014

amsterdammuseum uva

Aanleiding

Er is onder antropologen een toenemende aandacht voor kennisdeling buiten de muren van de universiteit. Antropologische blogs, websites, ingezonden stukken in de krant, documentaires en tentoonstellingen, het is er allemaal. De inzet is vaak om een groter, niet-academisch publiek te bereiken. Kennisdeling (valorisatie) wordt daarbij in toenemende mate gezien als kerntaak van universiteiten en als voorwaarde gesteld door organisaties als NWO.

Tijdens het symposium ‘Antropoloog zoekt maatschappelijke partner’ wordt gezamenlijk gekeken naar effectieve en innovatieve methoden om antropologische inzichten te delen met een breder publiek. Wat zijn de kansen? En wat levert het op?

Lokatie: Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Auditorium

Datum en tijd: 3 september 2014, 10.00-16.00 uur

Panel I: kennis delen via tentoonstellingen
Museale presentaties lenen zich goed voor het delen van antropologische kennis. Samenwerking van antropologen en musea kan stimuleren dat mensen elkaar ontmoeten, in gesprek gaan, reflecteren, uitwisselen, et cetera. Vraagstukken daarbij zijn:

  • Wie is het publiek? Wat weet het publiek? Wat wil het publiek graag weten?
  • Hoe is de samenwerking met participanten? In hoeverre is het museum een platform, een podium, een (neutrale) ontmoetingsplaats? Wie zijn de stakeholders (bijvoorbeeld politici, beleidsmakers, kunstenaars)?

Panel II: communiceren via de (sociale) media
Sociale media zoals Facebook en Twitter bieden nieuwe mogelijkheden voor antropologen om in contact te staan met de participanten in hun onderzoek en met de buitenwereld in het algemeen. Vraagstukken daarbij zijn:

  • De vluchtigheid van sociale media: hoe verhoudt actualiteit zich tot kwaliteit, laagdrempeligheid zich tot diepgang, serieus zich tot leuk en luchtig, weetjes/anekdotische informatie zich tot kennisdeling? Voor wie doe je het? Wie is je publiek? Wat is de beste toon om je publiek aan te spreken? Likes and shares: hoe meet je succes?

Toegang gratis, aanmelding verplicht: rsvp@amsterdammuseum.nl o.v.v. van aanmelding symposium.

Programma
10.00-10.15 inloop + koffie/thee

10.15-10.30 opening symposium door Paul Spies, directeur Amsterdam Museum
10.30-12.00 Panel I – Tentoonstellingen – o.l.v. Martijn de Koning
Bekeerd, moslim worden – moslim zijn

Vanessa Vroon-Najem (UvA-AISSR)
Saskia Aukema (Zazquia Fotografie)
Kabra masker

Annemarie de Wildt (Amsterdam Museum)
Markus Balkenhol (Meertens Instituut/Imagine IC)
Chicks, Kicks & Glory
Jasmijn Rana (FU-Berlin)
Alia Azzouzi (communicatie- & tentoonstellingsadviseur)

12.00-12.45 Bezichtiging expositie Bekeerd en Kabra masker
12.45-13.30 Lunch

13.30-15.00 Panel II Sociale Media- o.l.v. Jasmijn Rana
Martijn de Koning – Communiceren via Facebook (UvA-AISSR/RU) (Closer Blog)
Linda Duits – Communiceren via Twitter (Diep/ICON) (@lalalalinder)
Lenie Brouwer – Communiceren via blogs (VU) (Standplaatswereld.nl)

15.00-16.00 Vragen & discussie o.l.v. Alia Azzouzi
16.00-17.00 Napraten in museumcafé Mokum

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website