De argumenten voor het verbod op de gezichtssluier

You may also like...

9 Responses

 1. Lennard Tettero says:

  Bedankt voor dit stuk! U verwoordt precies wat ik er van vind.

 2. Karim says:

  Geweldig stuk!

 3. Loes Koopman says:

  Heel goed stuk
  Ik hoop dat ook de z.g. voorstanders van deze wet het zullen lezen.

 4. Lisa Westerterp says:

  Ik ben voorstander van het boerkaverbod, en dit stuk heeft mij totaal niet overtuigd. Net zo min als het stuk in de NRC: “Dit verbod is een moderne heksenjacht.”
  De vrouwen in Nederland die aan hun eigen onderdrukking mee werken door een boerka te gaan dragen zijn volgens mij volkomen in de war, en lijden aan een identiteitscrisis. Zij moeten tegen zichzelf beschermd worden, net als Syriëgangers. De boerka is een afschuwelijk symbool van hate-crimes tegen vrouwen. Waarom zou je dat als vrouw in hemelsnaam willen dragen?
  In landen waar vrouwen verplicht zijn om een boerka te dragen worden vrouwen o.a. gestenigd wegens ontrouw, vermoord uit eerwraak, als kind uitgehuwelijkt, verboden auto te rijden, verboden om naar school te gaan, verboden een bankrekening te openen, verboden om het huis te verlaten zonder begeleiding van een mannelijk familielid, verboden het land te verlaten zonder toestemming van een man.
  Misschien zijn hoge hakken en korte rokken ook symbolen van seksisme, maar deze attributen zijn niet gekoppeld aan een zó rigoureuze onderdrukking van vrouwen. Een vrouw op naaldhakken wordt niet gestenigd vanwege sletterig gedrag. Een vrouw in een korte rok mag zelf een vliegreis boeken. Voor deze vrijheid hebben vrouwen in Nederland hard gevochten! Enkele eeuwen geleden werden vrouwen in West-Europa nog als heksen verbrand als zij te onafhankelijk of te machtig waren. Nog maar een eeuw gelden mochten vrouwen in Nederland niet stemmen. Wij vrouwen willen niet terug in de tijd!
  Jij hebt als boerka-drager niet het recht om te verlangen dat de klok twee eeuwen terug wordt gezet. Als je er voor kiest om in Nederland te wonen, dan zal je je moeten conformeren aan onze maatschappij. Als dat in strijd is met je eigen opvattingen, dan heb je de vrijheid om je geluk elders te zoeken. Er zijn genoeg landen waar de boerka wel toegestaan of zelfs verplicht is.
  Ga bijvoorbeeld eens een half jaar in Afghanistan kijken. De Taliban heeft inmiddels weer 70% van dit land in z’n macht, en de VS trekt zich binnenkort terug. Ervaar eens hoe het is om doodsbedreigingen te krijgen als je een opleiding wilt volgen. Ervaar eens hoe het is om geen enkele zelfbeschikking of zeggenschap te hebben. Ervaar eens hoe het is om niet zonder mannelijke begeleiding de deur uit te mogen. Als je dan nog steeds graag een boerka wilt dragen, dan heb je mijn zegen!

 5. S says:

  Omdat ik vind dat ik jou moet kunnen zien terwijl ik moet jou communiceer, moet jij je aanpassen aan wat ik wil. Huh?

 6. Mohamed says:

  jazakom allha khayran

 1. August 5, 2019

  […] De argumenten voor het verbod op de gezichtssluier (en waarom ze geen hout snijden) […]

 2. August 7, 2019

  […] wet zou moeten leiden tot meer sociale veiligheid en het zou ook een middel zijn tegen het onderdrukken van vrouwen. Voor beide situaties zijn geen […]

 3. August 8, 2019

  […] redenen om tegen het niqabverbod te zijn vind je in dit artikel van Martijn de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *