Een 'Europese' Islam

Het tijdschrift Internationale Spectator van Instituut Clingendael heeft een themanummer over ‘Europese’ Islam.

Inhoud:

Maurits Berger – Islamisering van het Westen, of verwesterlijking van de islam? (SUMMARY [EN]) Oktober 2011 – 65(10), p.503-507 – (129 Kb)

Niek Biegman, Soefisme als Politieke Factor (SUMMARY [EN])
Oktober 2011 – 65(10), p.508-511 -(abonnees)

Roel Meijer, De Moslim Broederschap in Europa (SUMMARY [EN])
Oktober 2011 – 65(10), p.512-515 – (99 Kb)

Inez Schippers, De Gülenbeweging: Turkse islam met twee gezichten (SUMMARY [EN]) Oktober 2011 – 65(10), p.521-524 -(abonnees)

Eelko Hooijmaajers, Tussen Tanzimat en Koran: Modernisering en islamisme in het Ottomaanse Rijk (SUMMARY [EN]) Oktober 2011 – 65(10), p.525-529 -(abonnees)

Martijn de Koning, De Transnationale Salafiyyahbeweging
(SUMMARY [EN]) Oktober 2011 – 65(10), p.516-520 -(abonnees)

Mijn artikel is hier te downloaden:

Engelse samenvatting
De transnationale salafiyyahbeweging
Martijn de Koning elaborates the Salafiyyah movement, an Islamic movement that aims to revitalize Islam based upon the utopian ideal of the prophet Muhammad and his companions. The author explores how the Salafiyyah movement consists of transnational social fields: net-works of networks where people, ideas, means and identities meet. First it is shown how international migration has made it possible to establish local Salafiyyah networks in the Netherlands and how in turn Dutch Salafiyyah Muslims use the transnational networks. Secondly the focus is on transnational debates about the nature of Islam in Europe and how these debates informed the fragmentation of the Dutch networks. The author subsequently shows how people create a sense of belonging to the transnational Salafiyyah movement. While the transnational dimension of the Salafiyyah runs counter to current integration policies, for the Salafiyyah movement the interplay between local and transnational networks is essential for the establishment of a global movement.

Download artikel HIER.


De PDF van dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit de Internationale Spectator, maandblad voor Internationale politiek, uitgegeven door de Koninklijke Van Gorcum te Assen namens het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael te Den Haag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website