Veiligheid, vrijheid en solidariteit – Manifestaties in Amsterdam op vrijdag

Aanstaande vrijdag 25 maart, zijn er diverse bijeenkomsten in het land. In Amsterdam zijn er twee: één bijeenkomst in moskee Al Kabir in Amsterdam en één op de Dam in Amsterdam.

Bijeenkomst Al Kabir

Aanstaande vrijdag, 25 maart, organiseert het Veiligheidspact tegen Discriminatie een solidariteitsbijeenkomst in moskee Al Kabir in Amsterdam (Weesperzijde 76). Daar wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de reeks aanslagen die door gewelddadige extremisten in onder meer Parijs, Beiroet, Istanbul en Brussel in naam van de islam zijn gepleegd.

Het Veiligheidspact tegen Discriminatie werd opgericht op 30 september 2012 in de Westerkerk. Het Pact is door een groot aantal religieuze en maatschappelijke organisaties van moslims, joden, christenen en andersdenkenden onderschreven. Centrale uitgangspunt van het Pact is dat verschillen in levenswijze en verschillen van mening – hoe fundamenteel ook – over allerlei zaken (seksualiteit, Midden-Oosten, islam) inzet kunnen zijn van dialoog of debat in een pluriforme samenleving, maar nooit een motief mogen zijn om elkaar te discrimineren, laat staan om over te gaan tot verbaal of fysiek geweld.

Vanuit die gedachte werken wij samen om de voortdurende spiraal van geweld en bedreiging te doorbreken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de moslimgemeenschap zelf. Tijdens de vrijdagpreek zal daar in de moskeeën van de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (UMMON) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) veel aandacht voor zijn.

Programma:
13.45 uur Inloop
14.00 uur Toespraken:
– Mustapha Slaby (moskee Al Kabir/UMMON)
– Fred Salomon (voorzitter Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam)
– Julia van Rijn (scriba Protestantse Kerken Amsterdam)

14.30 uur-15.00 uur – 2 minuten stilte om de slachtoffers te herdenken
– Aansluitend samen zijn onder het delen van dadels en ander fruit als gemeenschappelijk symbool voor saamhorigheid, vrede en solidariteit

Bijeenkomst op de Dam.

Vanaf 16.00 uur is er een Vredesmanifestatie voor solidariteit en vrijheid op de Dam in Amsterdam. Het persbericht:

“We beseffen dat geen enkele samenleving immuun is voor geweld. Wel kunnen wij elkaar vasthouden en samen vastberaden zijn”, aldus Jan Gruiters, directeur van PAX.

Als antwoord op de aanslagen in Brussel en vorige week in Istanbul, roepen diverse moslimorganisaties waaronder Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN) en al Nisa, de vredesorganisatie PAX en andere levensbeschouwelijke organisaties op om op Goede Vrijdag naar een ingetogen vredesmanifestatie te komen op De Dam. Diverse sprekers zullen daar ieder vanuit hun perspectief een eendrachtig geluid tegen terreur wereldwijd laten horen.

Vanaf 15.30 uur verzamelen mensen zich en om 16.00 uur zal de eerste spreker het woord nemen. Tijdens de bijeenkomst wordt een minuut stilte gehouden. Mensen kunnen bloemen of kaarsen meenemen. Initiatiefnemer Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN): “Jood, moslim, christen of niet-gelovig: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons dinsdag vanuit Brussel hebben bereikt. Wij willen onze solidariteit betuigen met slachtoffers van terreur wereldwijd en de terroristen een boodschap van eenheid en verbroedering meegeven.”

Boris van der Ham, voorzitter Humanistisch Verbond, voegt daar aan toe: “We hebben verschillende opvattingen, en we zijn het soms hartgrondig oneens. Maar een ding kan ons bij elkaar houden: samen te staan voor ieders vrijheid.”

Organisator Louis de Mast: “We hopen op een hoge opkomst, we hebben zelfs al steunbetuigingen uit Brussel ontvangen voor ons gezamenlijke initiatief.”

Leave a Reply