Persbericht: 12 moskeeorganisaties roepen de overheid op tot zorgvuldigheid in debat over salafisme

In een persverklaring roepen twaalf moskeeorganisaties de overheid op tot zorgvuldigheid in het debat. Deze verklaring komt op de dag voorafgaand aan het raadsdebat in Rotterdam over de uitspraken van burgemeester Aboutaleb in het radioprogramma ‘Dit is de dag‘. Daarin stelde hij onder meer: ‘Elke moslim is een beetje een salafist’. Deze uitspraak wekte de nodige beroering. Hieronder leest u het volledige persbericht van de moskeeorganisaties.

‘Elke moslim is een beetje salafist,’ zei burgemeester Ahmed Aboutaleb in een interview met het programma ‘Dit is de Dag’ op NPO Radio. Tijdens dit interview heeft Aboutaleb aandacht besteed aan termen die in het maatschappelijk debat ten onrechte negatief worden benaderd. Het betreft salafisme en jihadisme. De burgemeester heeft volgens ons een goede stap gezet door deze termen in het juiste perspectief te plaatsen.

Hij verwoordt de gevoelens van veel moslims in ons land, die zich dagelijks inzetten voor een betere samenleving. Deze termen worden vaak ten onrechte vanuit angst, onwetendheid en negativiteit benaderd, waardoor ze bij voorbaat geassocieerd worden met radicalisme, extremisme en geweld. Wij zijn daarom zeer verbaasd dat verschillende actoren in het politiek en maatschappelijk spectrum Aboutaleb deze taalkundige benadering kwalijk hebben genomen.

De moslimgemeenschap zet zich dagelijks in voor de ontwikkeling van een krachtig weerwoord tegen de groeiende negatieve beeldvorming. Een onderdeel daarvan is dat de door Aboutaleb aangehaalde discussie, ook in de eigen achterban actief behandeld dient te worden.

Hierbij helpt het als óók overheidsinstanties deze termen zorgvuldig definiëren. Het publieke debat is niet gebaat bij verkeerd overgenomen definities die daarin leidend worden en tot foute conclusies resulteren. Bepaalde definities kunnen door grote groepen moslims heel anders beleefd worden en leiden tot onbegrip, vervreemding en uitsluiting. Dit kan vervolgens negatieve gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de aanpak van radicalisering en extremisme.

Het begrijpen van elkaar begint bij het begrijpen van de inhoud en de gebruikte termen in het maatschappelijk debat. Wij doen daarom een oproep aan onze overheid om zorgvuldig haar termen te kiezen en verantwoordelijkheid te dragen om het polariserende karakter van het islamdebat niet te versterken. Wij roepen onze overheid op zich toe te leggen op een zuivere aanpak van radicalisering en geweld in alle verschijningsvormen en daarbij vooral te concentreren op strafrechtelijke handelingen .

Wij blijven ons actief inzetten tegen alle vormen en oproepen van radicalisme, extremisme en geweld. Ten allen tijden, werken we met overheidsinstanties om deze uitwassen tegen te gaan. Wij maken ons hard voor een vreedzame en veilige samenleving waar een ieder kan genieten van haar of zijn grondrechten en vrijheden.

OP 8 JANUARI 2018 ONDERGETEKEND DOOR:
G4:
Essalam moskee te Rotterdam
As-Soennah moskee te Den Haag
Blauwe moskee te Amsterdam
Omar alFarouq moskee te Utrecht

Al Ummah Moskee te Amsterdam
Centrum de Middenweg te Rotterdam

Moskee Al Mohsinin te Rotterdam
Birlik moskee te Rotterdam
Iskender Pasa moskee te Rotterdam
Ravza moskee te Rotterdam
Ayasofya moskee te Rotterdam
Moskee Almouwahidin Naaldwijk

Over de uitspraken van Aboutaleb, zie ook:

 1. Aboutaleb geeft term jihad een andere lading
 2. Salafisme!!1! – Waar hebben we het eigenlijk over?
 3. Salafisme – Utopische idealen in een weerbarstige praktijk

2 thoughts on “Persbericht: 12 moskeeorganisaties roepen de overheid op tot zorgvuldigheid in debat over salafisme”

 1. Ik ben het met jullie eens en heb daarom in een kort opiniestuk aan het NRC Handelsblad het volgende geschreven:

  Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb stelde op Radio 1 dat “iedere moslim een beetje een salafist is”. Hij hanteerde hierbij een taalkundige definitie: een salafist iemand is die op de “voorganger wilt lijken”. Dit terwijl hij ook erkende er vormen van salafisme zijn die geweld legitimeren.

  Hierop werd in het NRC Handelsblad verschillend gereageerd door arabisten. Maarten Zeegers (over wiens boek ik in een eerdere blog heb geschreven) stelde dat Aboutaleb het begrip te breed gebruikt en daarmee het debat “vervuilt”. Dit terwijl Jan Jaap de Ruiter de uitspraak “briljant” vindt omdat Aboutaleb “de gepolitiseerde en gewelddadiger vorm van salafisme zo de wind uit de zeilen neemt”. Hij ondersteunde dus de taalkundige definitie ondersteunt.

  Geen enkele van de definities zijn goed of fout. Hierdoor is de term ongrijpbaar en daardoor nutteloos in het maatschappelijk debat, een goede discussie begint namelijk met een duidelijke definitie. Als er een debat over salafisme plaatsvindt, dan praat men of langs elkaar heen, of blijft men onnodig hangen in semantisch geneuzel.

  Ik pleit dan ook voor het gebruikt van bijvoeglijke naamwoorden voor de verschillende vormen van salafisme:
  -“religieus salafisme”, voor niet-gewelddadig salafisme gericht op het volgen van het voorbeeld van de profeet Mohammed
  -“politiek salafisme”, voor salafistische stromingen met een politiek islamitische agenda
  -“militant salafisme”, voor salafisten met een politiek islamitisch én gewelddadige agenda.

  Deze zijn geïnspireerd op het artikel van Quintan Wiktorowicz, Anatomy of the Salafi Movement (2006) maar zijn minder politiek gekleurd/gevoelig.

 2. “niet-gewelddadig salafisme” is dan het volgen van het voorbeeld van mohammed 570-632 .
  Tsja dat proberen ze in in Iran ook , in deze islamitische republiek is de minimum leeftijd voor meisjes voor het huwelijk 9 jaren .
  En laten we het maar helemaal niet hebben over de omgang van deze
  arabier met andere minderheden .
  Mohammed is niet navolgenswaardig in landen waar het gaat om democratie en vrijheid , salafisten horen hier niet en kunnen beter gedeporteerd worden .
  Mevr. Custers ! er zit ook niemand te wachten op de import van duizenden SSers .

Leave a Reply