Nora Praat Terug: Anti-moslim racisme in de gemeenteraadsverkiezingen #noraspreekt

Met de lokale verkiezingen in aantocht is (anti-moslim) racisme een heet hangijzer. Dan zien we ook in de stellingen van de lokale stemwijzers die weliswaar niet allemaal an sich racistisch zijn, maar wel gemeen hebben dat islam en moslims als enige als separate groep geviseerd worden:

Een interessant nieuw initiatief tegen (anti-moslim) racisme, discriminatie en vooroordelen is Nora Spreekt! We zouden dit het beste kunnen omschrijven als een online campagne waarmee geprobeerd wordt anti-moslims racisme aan de kaak te stellen.

De initiatiefnemers omschrijven het zelf als volgt:

#noraspreekt noraspreekt.nl

Ik ben Nora! Ik houd scherp in de gaten wat politici, journalisten en min of meer bekende opiniemakers over moslims zeggen. Het is verkiezingstijd en in de aanloop naar 21 maart zal ik hun islamgerelateerde uitspraken kritisch volgen. Ik laat zien of er sprake is van islamofobie, racisme of stigmatisering. De ene keer met een knipoog en de andere keer wat strenger, maar altijd leerzaam!

Ik deel mijn uitspraken op Twitter, Facebook en Instagram via zogenaamde e-Posters. Hieronder zijn altijd mijn meest actuele berichten te downloaden en te delen. De meeste e-Posters licht ik toe met context en extra informatie.

Het is interessant om te zien hoe de eerste tweet van dit wat mysterieuze initiatief (initiatiefnemers e.d. zijn bij ons bekend) meteen triggered:

FireShot Screen Capture #101 - 'Ik ben Nora on Twitter_ _Hallo, ik ben Nora! Ik houd de komende dagen in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen politici, journalisten en opiniemakers in de gat_'

Het laat goed hoe het claimen van een (tegen-)stem en het zichtbaar maken van de aanwezigheid, zeker via de term islamofobie en de afbeelding van een vrouw met hoofddoek, al genoeg is om het debat te ontregelen. Met name de term islamofobie moet het ontgelden. Hoewel die term al sinds 1910 in zwang is voor vijandelijkheid en vooroordelen ten opzichte van moslims mede op basis van een afkeer van een doembeeld van islam, moet deze toch telkens opnieuw uitgelegd en verdedigd worden. Deze betwistbaarheid van (de term) islamofobie hebben we onder meer besproken tijdens het laatste islamofobie symposium zoals u hier in de READER kunt lezen. Toch zorgt deze betwistbaarheid er ook voor dat mensen klaarblijkelijk moeten reageren.

De eerste tweet laat, met bijbehorend stuk via de link, goed zien hoe het Nora Spreekt initiatief werkt: een uitspraak in het publieke debat wordt opgepikt, er wordt een korte reactie geschreven die wordt verspreidt via wat prikkelende ludieke statements:

Leave a Reply