Bijeenkomst 10 april ‘Doe Normaal’ – Over de normalisering van islamofobie

‘Doe Normaal’ – Over de normalisering van islamofobie

10 april 2017
16.00 – 18.00 uur Universiteit van Amsterdam
Op maandag 10 april van 16:00 uur tot 18:00 organiseert de UvA, afdeling antropologie, in samenwerking met het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) een bijeenkomst over islamofobie.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat incidenten tegen moslims en met name moslima’s toenemen. Is er sprake van een algehele normalisering van het demoniseren van moslims en de islam?

In de context van de Nederlandse verkiezingen, het beleid van president Trump en de voortdurende oorlog in, onder meer, Syrië en de daarmee gepaarde gaande komst van vluchtelingen, zien we dat politici, opiniemakers en wetenschappers tal van uitspraken doen die direct of indirect betrekking hebben op moslims. Denk aan de uitspraak ‘pleur op’ en (recent) ‘doe normaal’ van Rutte, de uitspraken over minder moslims in De Balie en het recente vonnis van het Europees hof dat het bedrijfsleven regels mag opstellen waarmee onder andere vrouwen met een hoofddoek van de werkvloer geweerd kunnen worden.

In de aanloop naar de verkiezingen hebben we dan ook gezien hoe de aanwezigheid van islam door sommige partijen voortdurend geproblematiseerd werd en hoe de islam en Nederlandse identiteit tegenover elkaar werden gezet.

Maar er zijn ook kritische tegenstemmen vanuit de politiek, wetenschap en activisme. In deze bijeenkomst willen we niet alleen kijken naar situatie zoals hij nu is, maar ook van gedachten wisselen over prioriteiten en mogelijke oplossingen.

Sprekers

  • Martijn de Koning (antropoloog Universiteit van Amsterdam en postdoc onderzoek bij het project Forces that bind and/or divide). Hij zal de bijeenkomst openen en inleiden.
  • Abdou Menebhi (voorzitter Emcemo en coördinator van Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie) zal de strijd tegen islamofobie in een historische context plaatsen door onder andere te vertellen over de geschiedenis van het Collectief.
  • Ineke van der Valk (gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam) presenteert de meest recente resultaten van het Monitor Islamofobie Project.
  • Ibtissam Abaaziz (socioloog en bestuurslid Stichting Meld Islamofobie) zal bespreken hoe de focus op Islamofobie teveel uitgaat van incidenten en te weinig van achterliggende structurele factoren.

Na de pauze zal er uiteraard ook ruimte zijn voor inbreng van de zaal. Tevens is er een aantal politici uitgenodigd om te kijken of bepaalde punten concreet ook politiek vertaald kunnen worden.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van het door NWO gefinancierde onderzoeksprogramma ‘Forces that bind and/or divide’ onder leiding van Annelies van Moors.

Aanmelden

De bijeenkomst zal plaatsvinden op de UvA, maar de exacte locatie zal binnenkort bekend worden gemaakt. Aanmelden kan per email op islamofobie@gmail.com of via het contactformulier hieronder.
‘Doe Normaal’ – Over de normalisering van islamofobie

Datum: 10 april 2017
Tijd: 16.00 – 18.00 uur Universiteit van Amsterdam

Op maandag 10 april van 16:00 uur tot 18:00 organiseert de UvA, afdeling antropologie, in samenwerking met het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) een bijeenkomst over islamofobie.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat incidenten tegen moslims en met name moslima’s toenemen. Is er sprake van een algehele normalisering van het demoniseren van moslims en de islam?

In de context van de Nederlandse verkiezingen, het beleid van president Trump en de voortdurende oorlog in, onder meer, Syrië en de daarmee gepaarde gaande komst van vluchtelingen, zien we dat politici, opiniemakers en wetenschappers tal van uitspraken doen die direct of indirect betrekking hebben op moslims. Denk aan de uitspraak ‘pleur op’ en (recent) ‘doe normaal’ van Rutte, de uitspraken over minder moslims in De Balie en het recente vonnis van het Europees hof dat het bedrijfsleven regels mag opstellen waarmee onder andere vrouwen met een hoofddoek van de werkvloer geweerd kunnen worden.

In de aanloop naar de verkiezingen hebben we dan ook gezien hoe de aanwezigheid van islam door sommige partijen voortdurend geproblematiseerd werd en hoe de islam en Nederlandse identiteit tegenover elkaar werden gezet.

Maar er zijn ook kritische tegenstemmen vanuit de politiek, wetenschap en activisme. In deze bijeenkomst willen we niet alleen kijken naar situatie zoals hij nu is, maar ook van gedachten wisselen over prioriteiten en mogelijke oplossingen.

Sprekers

  • Martijn de Koning (antropoloog Universiteit van Amsterdam en postdoc onderzoek bij het project Forces that bind and/or divide). Hij zal de bijeenkomst openen en inleiden.
  • Abdou Menebhi (voorzitter Emcemo en coördinator van Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie) zal de strijd tegen islamofobie in een historische context plaatsen door onder andere te vertellen over de geschiedenis van het Collectief.
  • Ineke van der Valk (gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam) presenteert de meest recente resultaten van het Monitor Islamofobie Project.
  • Ibtissam Abaaziz (socioloog en bestuurslid Stichting Meld Islamofobie) zal bespreken hoe de focus op Islamofobie teveel uitgaat van incidenten en te weinig van achterliggende structurele factoren.

Na de pauze zal er uiteraard ook ruimte zijn voor inbreng van de zaal. Tevens is er een aantal politici uitgenodigd om te kijken of bepaalde punten concreet ook politiek vertaald kunnen worden.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van het door NWO gefinancierde onderzoeksprogramma ‘Forces that bind and/or divide’ onder leiding van Annelies van Moors.

Aanmelden

De bijeenkomst zal plaatsvinden op de UvA, maar de exacte locatie zal binnenkort bekend worden gemaakt. Aanmelden kan per email op islamofobie@gmail.com of via het contactformulier.

 

Leave a Reply