‘Samen staan we sterk’ – Inzamelingsactie voor moskee Culemborg

Afgelopen woensdag woedde er brand in het voormalige zwembad De Meer in Culemborg. Het terrein is eigendom van Vereniging Islamische gemeenschap Culemborg dat het dit jaar heeft aangekocht om er een moskee te vestigen. Het is niet duidelijk of deze brand het resultaat is van een op zichzelf staande brandstichting gericht tegen de moskee of dat er een verband is met andere brandstichtingen in Culemborg of beide.

In Trouw een interview met voorzitter Hassan Barzizaoua an de At Taqwaa moskee: Volop geruchten, maar vooral verslagenheid na brand in Culemborg – – TROUW

In de oude moskee, gevestigd in een voormalig schoolgebouw, druppelen intussen mannen met bedrukte gezichten binnen. Het gebouw is te klein, de lokalen zijn slecht te verwarmen, en daarom zocht de Vereniging Islamitische Gemeenschap iets anders. Ze telde ruim vier ton neer voor het oude zwembad, de verbouwingsplannen waren net een week klaar – “op een paar tikfouten na”, zegt voorzitter Hassan Barzizaoua van het moskeebestuur.

Nu kan hij opnieuw beginnen, en hoe dat moet, weet hij niet. Was het afgebrande gebouw verzekerd? “Dat moeten we uitzoeken.” Hij buigt zijn hoofd, hij spreekt zacht. “Verschrikkelijk.”

Nee, Barzizaoua kan zich niet voorstellen dat de brand in het zwembad een gerichte actie is tegen de moskee of de moslimgemeenschap, zegt Barzizaoua. “We hebben het pand al in de zomer gekocht. En waar onze moskee nu is, zitten we ook al dertig jaar. Er is nooit iets vervelends gebeurd. Waarom dan nu wel? Nee, het is waarschijnlijk vandalisme.”

Barzizaoua heeft zojuist de moskeegangers toegesproken. Zijn boodschap? “Laten we feit en fictie uit elkaar houden. We moeten ons niet laten meeslepen door speculaties.” Ja, op straat doen verhalen de ronde, dat weet hij. “Maar daar heeft niemand baat bij.”

In reactie op de brand zijn verschillende moskeeën een inzamelingsactie gestart voor de moskee in Culemborg. Het initiatief gaat uit van de Moskee Essalam in Rotterdam, Stichting as-Soennah in Den Haag, De Blauwe moskee in Amsterdam, De Middenweg in Rotterdam, El-Oumma moskee in Amsterdam, Moskee Omar Al Faruq in Utrecht en Moskee Ibrahim in Maassluis.

Met grote schrik hebben wij gisteren het nieuws gevolgd over de brand in de toekomstige nieuwe moskee te Culemborg. Wij zijn enorm aangeslagen door de gebeurtenis en spreken ons medeleven uit aan de gemeenschap in Culemborg.

Gezien de heftigheid van de gebeurtenis nemen de ondergetekende moskeeën het initiatief om een inzamelingsactie te starten tijdens de wekelijkse rituele Vrijdagspreek om in ieder geval de materiële schade iets te verzachten. Wij doen een vriendelijk beroep op alle moskeeën in Nederland zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Tevens hopen wij dat er snel duidelijkheid zal ontstaan omtrent de toedracht van deze verschrikkelijke gebeurtenis.

In de filmpjes hieronder komen Hassan Barzizoua en vervolgens Azzedine Karrat (moskee Essalaam Rotterdam) aan het woord:

Inmiddels doen meer moskeeën mee en worden via social media en via Whatsapp oproepen verspreid om te doneren. Naast de inzameling in die moskeeën kan er ook online gedoneerd worden:
NL91 RABO 0145 2306 00
T.n.v: Islamitische Gemeenshap Culemborg
O.v.v: inzamelingsactie Moskee Culemborg

UPDATE
Vrijdagpreek islamitisch centrum De Middenweg in Rotterdam:

UPDATE
Driedaagse benefiet van Al Huda TV voor de moskee.
15740948_1807405016188419_5588010379329922610_n
Stand na vrijdag: 80.538 euro
Stand na zaterdag: 175.693 euro
Stand na zondag: 280.637 euro (incl. goud: 345.000).

Volgens voorzitter Hassan Barzizoua:

15826211_638233063044862_6528227462088551667_n

“Het geld komt overal vandaan. Ook uit Marokko, Spanje, Duitsland, Frankrijk, België en Engeland”, zegt voorzitter Barzizaoua van het moskeebestuur. “En er is ook nog veel geld onderweg. Bovendien hebben vrouwen uit onze gemeenschap samen 2,6 kilo gouden sieraden gedoneerd. Dat is zeker 50.000 euro waard.”
Hoogste bedrag

Het hoogste bedrag dat door een familie is gegeven, is 11.000 euro. “Er zijn ook andere hoge bedragen geschonken. Zo heeft een familie 7000 euro gedoneerd en weer een andere 5000 euro”, zegt Barzizaoua.

Het is volgens de voorzitter niet duidelijk hoeveel geld nodig is voor de nieuwbouw. “Daarover hebben we nog overleg. We gingen uit van een verbouwing van het zwembad. Met dit scenario hebben we geen rekening gehouden.”

Leave a Reply